Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η δικαίωση του Γιώργου

«Ανάγκα και θεοί πείθονται». Με αυτή τη φράση του θυμόσοφου ελληνικού λαού κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας κατέγραφε το κλίμα που επικρατεί πλέον μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου τόσο για τα οικονομικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί όσο και για τα μέτρα που, ενδεχομένως, θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Οι υπουργοί -έστω και με βαριά καρδιά- συμφωνούν με τη λήψη σκληρών μέτρων γιατί αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Ολοι δικαιώνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη σκληρή, αλλά επιβεβλημένη -όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- απόφαση.

Από την πρώτη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και αφού η κυβέρνηση κατάλαβε την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας μέχρι τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου («Τα μέτρα δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ») έχει κυλήσει πολύ νερό στον μύλο των αποφάσεων για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού πέτυχε να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις κοινωνίας και υπουργών. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υπουργοί που συνεχίζουν να έχουν τις ανησυχίες τους, κυρίως, για τις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στην κοινωνία - ειδικά αν υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υπουργοί πιστεύουν ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού θα επιτύχουν.

Ειδικότερα, οι θέσεις των κορυφαίων υπουργών για τα μέτρα καταγράφονται ως εξής:

Λούκα Κατσέλη: Παρά το γεγονός ότι στην υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας έχουν χρεωθεί οι περισσότερες διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εντούτοις εκείνη στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μοναδικό στόχο να μην αποκοπεί το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες της κυρίας Κατσέλη.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν έχει αντιληφθεί πλήρως ότι πίσω από το ελληνικό ζήτημα υπάρχει το ευρωπαϊκό ζήτημα και το θέμα του ευρώ, ενώ ζητάει περισσότερα μέτρα κοινωνικής και αναπτυξιακής εξισορρόπησης της μείωσης του εισοδήματος. Κάτι, άλλωστε, που είναι και στις σκέψεις του κ. Παπανδρέου.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο υπουργός Απασχόλησης (που έχει και την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στα χέρια του) είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ της αναγκαιότητας των μέτρων, ενώ στις συνεντεύξεις του και στις επαφές του με τους πολίτες στηρίζει τον πρωθυπουργό και τις αποφάσεις του.

Aννα Διαμαντοπούλου: Η υπουργός Παιδείας ήταν και παραμένει υπέρμαχος των οικονομικών μέτρων. Μάλιστα, είχε ζητήσει την άμεση λήψη τους από τον περασμένο Δεκέμβριο, στηλιτεύοντας την ίδια στιγμή τις όποιες καθυστερήσεις.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα μέτρα είναι «εκτάκτου ανάγκης» και «για τη σωτηρία», στηρίζοντάς τα από την πρώτη στιγμή.

Δημήτρης Ρέππας: Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει να συζητάει δημόσια για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, εντούτοις τα στηρίζει και με περιοδείες του προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητά τους.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η υπουργός Υγείας έχει διαφορετικές προσεγγίσεις επί των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται όμως την κρισιμότητα των στιγμών και στηρίζει.

Χάρης Καστανίδης: Ο υπουργός Δικαιοσύνης κινείται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις και τις απόψεις της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, στηρίζοντας όμως πλήρως τις προσπάθειες του πρωθυπουργού.


ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ / ESPRESSO

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: