«Οι υπουργοί θα χάσουν τον ύπνο τους»! Με αυτήν τη φράση κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου περιέγραψε από τις Βρυξέλλες τη φάση στην οποία εισερχόμαστε μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοοικονομικής στήριξης. Στόχος της κυβέρνησης, βέβαια, είναι να μην κάνει χρήση της δυνατότητας δανεισμού από τις χώρες της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ και να πετύχει μόνη της καλύτερα επιτόκια στις αγορές. Για να το ζήσει, όμως, αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Μαύρες τρύπες στη δημοσιονομική σταθερότητα, όμως,...
δεν δημιουργούν μονάχα τα spreads. Εξίσου σημαντικές, γιατί επηρεάζουν το κόστος του δανεισμού, είναι οι μαύρες τρύπες που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι και την αξιολόγηση της 15ης Μαΐου, ο Γ. Παπανδρέου θα εγκαταλείψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και θα χρησιμοποιεί καθημερινά το υβριδικό των 1400 κ.ε. που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του εντός Αθηνών. Γιατί, προορισμός του θα είναι το γραφείο του και... τα υπουργεία, όπου θα πηγαίνει αυτοπροσώπως για να παρακολουθεί την εξέλιξη των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί και των εργασιών που έχουν ανατεθεί.
Αντί για Μπαρόζο, Τρισέ, Στρος Καν, Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λπ., οι καθημερινοί του συνομιλητές από εδώ και πέρα θα είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Λ. Κατσέλη, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Δ. Ρέππας, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Α. Λοβέρδος και οι υπόλοιποι υπουργοί με τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια.
Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, ο χρόνος λίγος και οι δανειακές ανάγκες πιεστικές. Πρόκειται για μια άσκηση ακριβείας, όπου κανένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να υστερήσει. Μια αποτυχία αρκεί για να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το σύστημα. Για τον λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί. Διαψεύδει τον ανασχηματισμό, αλλά όποιος υπουργός δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, θα αντικατασταθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί «δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες».
Προβλέψεις
Η πρώτη πηγή ανησυχίας έχει να κάνει με το ποσοστό της ύφεσης. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας βασίζεται στην παραδοχή για μείωση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,8%. Ηδη, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος μιλά για μείον 2%, ενώ υπάρχουν και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
Το πρόβλημα αυτό θέτει στο επίκεντρο το υπουργείο Οικονομικών και το δίδυμο της πολιτικής του ηγεσίας, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Φ. Σαχινίδη. Μπορεί τα στοιχεία για έσοδα - έξοδα που ανακοινώθηκαν για το πρώτο δίμηνο του 2010 να είναι θετικά, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα έσοδα ανέβηκαν λόγω της έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και των τελών κυκλοφορίας. Και τα έξοδα εμφανίζονται μειωμένα εξαιτίας του ότι σε πολλούς τομείς έχει ουσιαστικά γίνει στάση πληρωμών.
Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει πως η εικόνα θα βελτιωθεί με την εφαρμογή των περικοπών που άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Μάρτιο. Αν, όμως, η περιοριστική πολιτική δημιουργήσει «κράτημα» στην αγορά, τότε θα πέσουν έξω οι προβλέψεις εσόδων από ΦΠΑ και λοιπούς φόρους. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας για τα οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά.
Αδύναμη ανάπτυξη
Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και των εμπλεκομένων υπουργείων στον τομέα της Ανάπτυξης. Το ΕΣΠΑ «τρέχει» με αδύναμους ρυθμούς, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος ακόμη αναμένεται. Εκτός, όμως, από τη Λ. Κατσέλη, θέμα υπάρχει και για τον Δ. Ρέππα, που διευθύνει το κρίσιμο υπουργείο Υποδομών. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα τα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία και οι μεγάλες υποδομές αποτελούν ατμομηχανή που εκτός από ρυθμούς ανάπτυξης προσφέρει και πολύτιμες θέσεις εργασίας.
Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ
Σάββατο 27 Μαρτίου 2010
Στροφή στο εσωτερικό...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου