Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

TA METΡΑ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Χάρης Καρανίκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στο χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο βρέθηκε η καθαρή αξία των στοιχημάτων υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας την εβδομάδα 12-19 Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ηγέτες απομάκρυναν τους κερδοσκόπους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)- τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα...
βασικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κερδοσκόποι για να πλουτίσουν εις βάρος των εθνικών οικονομιών. Σύμφωνα με το Depository Τrust & Clearing Corporation, τον μοναδικό οργανισμό που συγκεντρώνει στοιχεία για τα CDS σε εθνικά ομόλογα και εταιρείες, τα πρώτα σημάδια μείωσης έγιναν αισθητά την εβδομάδα 5-12 Μαρτίου, όταν η καθαρή αξία των τοποθετήσεων σε ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα μειώθηκε κατά 259 εκατομμύρια δολάρια - συγκεκριμένα, η «όρεξη» των κερδοσκόπων στην αγορά των CDS υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας κόπηκε από τα 9,025 δισ. στα 8,766 δισ. Κατά τη διάρκεια αυτού του επταημέρου, ο Πρωθυπουργός συνάντησε τους Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα και έλαβε διαβεβαιώσεις για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ ο Μπαρόζο προχώρησε σε δηλώσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας. Μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (12-19 Μαρτίου) με την καθαρή αξία των CDS να συρρικνώνεται κατά 792 εκατ. δολάρια επιπλέον, ρίχνοντας τις τοποθετήσεις υπέρ της πτώχευσης της χώρας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών.
Στροφή 180 μοιρών. Αντίθετη πορεία από την καθαρή αξία των τοποθετήσεων ακολούθησαν τα spreads των CDS από τις 16-17 Μαρτίου και μετά (για τα 5ετή και τα 10ετή ομόλογα αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Βloomberg. Στις 15 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Ευρώπη το μήνυμα «στηρίξτε στην πράξη ή πάμε ΔΝΤ» και ανέβασε τους τόνους κατά τις επόμενες ημέρες. Σειρά είχαν οι αντιδράσεις της Μέρκελ για τη χρηματική στήριξη της Ελλάδας και οι δηλώσεις της για πιθανή έξοδο χώρας που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της από την ευρωζώνη. Ακολούθησε το άνοιγμα της πόρτας για εμπλοκή του ΔΝΤ από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, ενώ στις 19 Μαρτίου τα σενάρια για τον ρόλο του διεθνούς οργανισμού στον δανεισμό της χώρας ενισχύθηκαν. Αποτέλεσμα των παραπάνω αντιδράσεων και η εμμονή στο σενάριο του ΔΝΤ, εκτιμούν έλληνες και ξένοι ειδικοί, ήταν να προβληματιστούν οι αγορές και να εκτιναχθεί το spread του ασφαλίστρου κινδύνου του 5ετούς ομολόγου κατά 55 μονάδες μέσα σε πέντε εργάσιμες και του 10ετούς κατά 47 μονάδες σε τέσσερις.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: