Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ανοίγει ο ασκός για περικοπές στον ιδιωτικό τομέα

Παρεμβάσεις μετά τον Ιούνιο "έδειξε" o Παπακωνσταντίνου


protothema.gr
"Παράθυρο" για μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα αφήνει τώρα η κυβέρνηση. Την ώρα που κλιμακώνονται οι πιέσεις από Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μεγάλες περικοπές μισθών, ο υπουργός Οικονομικών άφηνε ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο, να υπάρξουν παρεμβάσεις στο μέλλον και στον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κλήθηκε να πάρει θέση αν είναι υπέρ ή κατά των δηλώσεων του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, σύμφωνα με τις οποίες η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι λίγο-πολύ μονόδρομος για την Ελλάδα.

"Εμείς έχουμε πει επανειλημμένα ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα δεν περνάει μόνο από τους μισθούς" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναγνώρισε όμως πως "περνάει από μια σειρά από άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων".

Επικαλέστηκε το γεγονός ότι "έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει -και από τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα- μια επίπτωση και στο μισθολογικό κόστος και στον ιδιωτικό τομέα" για να υποστηρίξει πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε "περαιτέρω άμεση παρέμβαση" από την κυβέρνηση, στο θέμα αυτό.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε μάλιστα πως "το κόστος των προϊόντων ενσωματώνει το κόστος και το μισθολογικό. Είναι προφανές ότι οι εξαγωγές μιας χώρας βελτιώνονται, όταν η μισθολογική εξέλιξη είναι πιο αργή από τη μισθολογική εξέλιξη σε χώρες που πουλάνε προϊόντα, τα οποία ανταγωνίζονται τη χώρα. Νομίζω πως αυτό είναι προφανές και αυταπόδεικτο από μόνο του", είπε.

Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

Ωστόσο το θέμα της ανταγωνιστικότητας και των μισθών θα επανέρχεται διαρκώς πλέον. Η "τρόϊκα" των ελεγκτών (και δανειστών) της χώρας θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα -που τροφοδοτεί το δημοσιονομικό- το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα!

Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν για μεγαλύτερο έλεγχο των μισθών σε δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Κρίσιμο θεωρείται το τεστ στο οποίο θα υποβληθεί η χώρα τον Ιούνιο, προκειμένου να λάβει τη δεύτερη δόση του δανείου –ή πρόσθετα μέτρα λιτότητας αν κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδιναν για ώρες μάχη στα συμβούλια Eurogroup και Εκοφίν για το αν και κατά πόσον θα πρέπει οι κυβερνήσεις να παίρνουν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, πριν καταθέσουν τον κρατικό προϋπολογισμό στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα έχουν και νέα σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή, για τα μέτρα παρακολούθησης των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά και καλύτερου ελέγχου των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις αγορές, με βάση τις Προτάσεις του Επιτρόπου Μπαρνιέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: