Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Ρεπορτάζ: Μαρία Βασιλείου (απο ΤΑ ΝΕΑ)


Κλιμακώνεται ο πόλεμος για την τιμολόγηση των φαρμάκων που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φαρμακοβιομηχάνων και της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε μειώσεις τιμών προκειμένου να ελέγξει τη ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία...Η αντιπαράθεση οδηγείται μάλιστα στα δικαστήρια, καθώς ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές εταιρείες προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν δύο αγορανομικές διατάξεις (2/2010 και 3/2010) και το προσωρινό δελτίο τιμών που ισχύει από τις αρχές Μαΐου, με τα οποία προκύπτουν μειώσεις στα φάρμακα μέχρι και 30%. Επιπλέον ο ΣΦΕΕ πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες αιτήσεις αναστολής κατά των σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης, ενώ καλεί την κυβέρνηση στο πλαίσιο «ενός ιστορικού συμβιβασμού» να εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο και προβλέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εξαιρουμένων, λόγω τεχνικών δυσκολιών, ορισμένων χωρών) με τον οποίο πάντως ο ΣΦΕΕ είχε αρχικά διαφωνήσει.

Η κυβέρνηση ωστόσο κατηγορεί τις φαρμακοβιομηχανίες ότι εμφανίζουν πλασματικά, χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ στην πραγματικότητα αποκομίζουν υπερκέρδη ζημιώνοντας έτσι τους καταναλωτές, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που εκπροσωπεί τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες ζητά από την κυβέρνηση μία συνολική πολιτική για το φάρμακο. Ηδη από την 1η Μαΐου, υποστηρίζει η ΠΕΦ, «έχουμε υποστεί τρομακτική επίπεδη μείωση 25% στις τιμές όλων σχεδόν των φαρμάκων που παράγουμε, με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα στη συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός που σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων από φόρους, ΦΠΑ, ανεργία και αποβιομηχάνιση».

Και πολιτικές διαστάσεις
Ο πόλεμος παίρνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τιμολογιακή της πολιτική. Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι ως κυβέρνηση δεν είχε πράξει τίποτε παρ΄ ότι «γνώριζε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερτιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων» και υπόσχεται μεγαλύτερη μείωση στις τιμές μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων με 12.000 σκευάσματα και τιμολόγηση με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Από την πλευρά τους οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν άμεση λύση του ζητήματος στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη δέχεται και εσωκομματικά πυρά για το καθεστώς τιμολόγησης. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιδιώκει την άμεση μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα Ταμεία (το 2010 θα πρέπει να μειωθεί κατά 1,1 εκατ. ευρώ), κατηγόρησε την υπουργό Οικονομίας για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Ο ίδιος μάλιστα είχε ζητήσει από τους φαρμακοβιομηχάνους να μειώσουν περαιτέρω τα κέρδη τους σε προχθεσινή συνάντηση, πρόταση, που ενέτεινε τη δυσφορία τους. «Θα βάλουν λουκέτο»
«Η αγορά έχει αναστατωθεί. Συζητάμε από τον περασμένο Νοέμβριο και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξαφνικά μειώσεις από 3% έως 30%”, δηλώνει ο κ. Θεόδωρος Κολέτης, πρόεδρος της ΠΕΦ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι με το καθεστώς αυτό πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας των ανεξόφλητων προς αυτές οφειλών των νοσοκομείων. «Τον Δεκέμβριο καταθέσαμε την πρότασή μας προτείνοντας μείωση 10%15%, η οποία είναι η μέγιστη που μπορούμε να δεχτούμε» τονίζει απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση που απηύθυνε προχθές ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Μάλιστα, κατά τον κ. Κολέτη, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζονται μέσω του ΠΕΦ να προσφύγουν και αυτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Διονύσης Φιλιώτης ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος, που προβλέπει την τιμολόγηση με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., αλλά χωρίς εξαιρέσεις και πλαφόν που επιφέρουν οι προσωρινές αγορανομικές διατάξεις». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φαρκακευτικών εταιρειών, η εφαρμογή του νόμου θα επιφέρει μείωση τιμών σε 3.500 φάρμακα, αύξηση σε περίπου 2.000, ενώ η τιμή σε άλλα 1.500 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.


Μέτρα- φρένο στο πάρτι των υπερτιμολογήσεων

«ΠΟΛΕΜΟ» έχει ανοίξει η κυβέρνηση για να ελέγξει τις δαπάνες του ΕΣΥ. Αυστηρές είναι οι οδηγίες προς τους διοικητές σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται από 1ης Ιουνίου οι προμήθειες υλικών, με στόχο να μπει φρένο στο «πάρτι» των υπερτιμολογήσεων. Ετσι, οι τιμές των υλικών δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες ανώτατες- όπως αυτές έχουν οριστεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας- ενώ από τους προμηθευτές θα ζητείται και επιπλέον έκπτωση 10%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποίησε προχθές η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων και φέρει την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», υπογραμμίζεται πως οι τιμές των υλικών ή των υπηρεσιών που θα προκύψουν κατά τη διαπραγμάτευση «δεν θα υπερβαίνουν τις ανώτατες τιμές, μειωμένων κατά 10%».

Για παράδειγμα, η ανώτατη τιμή για την αγορά ενός σετ λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 737 ευρώ. Για να μπορέσει όμως ένας προμηθευτής να συμμετάσχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να ρίξει την τιμή στα 663 ευρώ. Πόσο κοστίζει το ίδιο σετ στο Πανεπιστημιακό Λάρισας; Περίπου 3.500 ευρώ, ενώ στο Νοσοκομείο της Αμφισσας 1.078

ευρώ- τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου Τιμών με στόχο την καταγραφή των αποκλίσεων στις τιμές ίδιων υλικών που ξεπερνούν ακόμη και το 400%.

Τα χρέη νοσοκομείων
Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση του πλαισίου ρύθμισης των νοσοκομειακών χρεών. Ο στόχος, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Νίκου Πολύζου, είναι «ένας συνδυασμός- να ρυθμιστεί το χρέος, να μπουν κανόνες στις τιμές της αγοράς και να ελεγχθεί η κατανάλωση». Πάντως, οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού έχουν βάλει «φρένο» στην παροχή υλικών απο προχθές, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις και οι προμηθευτές αναλώσιμων υλικών στις αρχές Ιουνίου.


Πλασματικά περιθώρια κέρδους

ΚΥΚΛΟΙ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου υποστηρίζουν ότι πολλές φαρμακοβιομηχανίες, τόσο πολυεθνικές όσο και ελληνικές, εμφανίζουν πλασματικά περιθώρια κέρδους, με τα πραγματικά τους κέρδη να είναι πολλαπλάσια. Επισημαίνουν ότι αν τα μεικτά περιθώρια στον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ στα επίπεδα του 33% (2007), στην πράξη ξεπερνούν το 45%, ενώ αν τα καθαρά κινούνται στα επίπεδα του 7%, στην πράξη φθάνουν κοντά στο 20%. «Σκεφθείτε ότι κατά κοινή ομολογία το 30% της τιμής ενός φαρμάκου καταλήγει σε ιατρούς και για την προβολή του. Το ποσό αυτό, λοιπόν, δεν εμφανίζεται στα μεικτά κέρδη μιας φαρμακευτικής επιχείρησης, διότι διακινείται μέσω offshore εταιρειών, αυτών που διοργανώνουν τα συνέδρια των γιατρών, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται στην Κύπρο» λένε οι ίδιοι κύκλοι. Προσθέτουν δε ότι ο γενικός κανόνας που ακολουθούν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι πλασματικές τιμές εισαγωγής, χαμηλότερες από τις πραγματικές, κάνοντας λόγο και πάλι για τη δράση offshore εταιρειών. «Αρκετές εταιρείες εμφανίζουν να έχουν αγοράσει πιο ακριβά την πρώτη ύλη- τη λεγόμενη δραστική ουσία- μέσω συγκεκριμένων offshore εταιρειών». Υπάρχουν μάλιστα ελληνικές εταιρείες που εμφανίζουν μεικτά περιθώρια της τάξης του 45%-50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: