Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Συγκρίσεις ημερών...


Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Μέρα ορόσημο για την εργατική τάξη σήμερα, μία μέρα πριν την ανακοίνωση του αφανισμού της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης. Δεν είναι κακή ιδέα, η νομιμοποίηση του μπρουσαλιώτικου. Θα μας χρειαστεί το μαυράκι για να γράφουμε ή να διαγράφουμε τους καημούς. Εξάλλου, συμφωνεί κι ο πρωθυπουργός σου με την ελεύθερη διακίνησή του.
Αύριο, οι εργάτες θα αυξηθούν και απ' το Σικάγο του Μάη του 1886 με το αίτημα μείωσης των ωρών εργασίας, φθάσαμε στο Μάη του Μαξίμου του 2010 με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση και την απώλεια του 14ου και 13ου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στο Μάη του Μαξίμου του 2010, με την τραγική απώλεια της 14ης και 13ης σύνταξης και τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τη πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα του Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Καλλέργη, το 1892, οδηγούμαστε στις καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την διατήρηση των κεκτημένων από την αντιλαϊκή και αντισοσιαλιστική νεοφιλελεύθερη καθοδηγούμενη πολιτική του Γεωργίου Παπανδρέου του Νεώτερου..
Η δολοφονία των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης, το 1936, αποτέλεσε τη πηγή έμπνευσης του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο". Η δολοφονία του ηλικιωμένου χαμηλοσυνταξιούχου και...

ο ευνουχισμός του νέου, που θα συνεχίσει για πολύ να είναι άνεργος, η στέρηση του ονείρου του για δημιουργία, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς κι αρκετοί θα γράψουν επιτάφιους. Σαν σήμερα, το 1947, γίνεται η παραλαβή του ελληνικού αρματαγωγού "Αλιάκμων" στην Αγγλία, ενώ αύριο θα γίνει η παραλαβή του πακέτου των μέτρων του χειρότερου σεναρίου που από εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα. Τέτοια μέρα, το 1944, τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν 200 έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Σήμερα, οι γερμανοί κυβερνώντες για ψηφοθηρικούς λόγους αντιστέκονται στην πίεση για ενίσχυση του Ελλαδάν και με τη συμβολή του ΔΝΤ, αναρίθμητα όνειρα νέων ανθρώπων εκτελούνται στο σκοπευτήριο της γειτονιάς τους. Σαν σήμερα, το 1776, ο γερμανός καθηγητής Νομικής Άνταμ Βάισχαουπτ ιδρύει το «Τάγμα των Πεφωτισμένων», πιο γνωστό με τη λατινική ονομασία «Ιλλουμινάτι», που αποτέλεσε το πιο ριζοσπαστικό παρακλάδι του Διαφωτισμού. Σήμερα, οι πεφωτισμένοι τ' άρπαξαν, διάγουν βίο ιλουστρασιόν μες τα πάθη, τα λάθη, είναι αντιπαραγωγικοί και το ξύνουν, κλεισμένοι στη ψευτοκουλτούρα σε γωνιές για espresso εν Κολωνάκι. 1η Μαϊου του 1931 εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη, ενώ στην Ελλάδα κανένα εμπορικό κτήριο δεν θα δημιουργηθεί για να εγκαινιασθεί κατά την επόμενη 3ετία τουλάχιστον. Ίδια μέρα, το 305, ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός παραιτούνται από ρωμαίοι αυτοκράτορες. Ίδια μέρα, το 2010, στην Ελλάδα κανείς δεν παραιτείται από υπουργικό ή βουλευτικό αξίωμα. Το 1786, όμοια μέρα με τη σημερινή, πραγματοποιείται η πρεμιέρα της όπερας του Μότσαρτ "Οι γάμοι του Φίγκαρο" στη Βιέννη, ενώ στην Αθήνα επίκεινται ο γάμος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ματσούκα. Το 1939, τέτοια μέρα, ο Μπάτμαν κάνει το ντεμπούτο του ως κόμικ, ενώ από σήμερα ζητούνται οι νέοι Ρομπέν των Δασών. Το 1907, αυτή τη μέρα πεθαίνει ο Γρηγόριος Μαρασλής, εθνικός ευεργέτης.
Σήμερα, πραγματικοί ευεργέτες αυτού του έθνους δεν υπάρχουν για να πεθάνουν. Εκείνοι που σκυλεύουν από τη σάρκα της χώρας σου ακόμα ζουν κι αν δεν ζουν, επιβιώνουν ομότροπα οι απόγονοί τους.
Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα της προχριστιανικής Ευρώπης, όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι.
Από αύριο, οι Επιτηρητές θα σε χορεύουν στο ταψί. Την 1η Μαΐου του 1976, ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώνεται σε τροχαίο. Την 1η Μαΐου του 2010, ο νεόπλουτος σκοτώνεται εσκεμμένα και με σχέδιο, ο νεόπτωχος οδηγείται στην αυτοκτονία και εσύ νιώθεις τυχερός που θα μπορέσεις απλά να ζήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: