Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=512036 nooz.gr
Εκτακτο Eurogroup το απόγευμα της Κυριακής για το πρόγραμμα βοήθειας (ύψος δανείων και όροι) στην Ελλάδα, ενώ το πρωί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή 2 Μαΐου και ώρα 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Αθήνα, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντηση της στο μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι το συνολικό ποσό για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα 100 και 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκαναν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 100 και 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό πιθανότατα θα κινηθεί το σχέδιο» σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο βοήθειας θα κλιμακωθεί μέσα σε τρία έτη.

Η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει «περίπου το 21% του ποσού ενίσχυσης» που θα καταβληθεί από το Eurogroup, δηλαδή μετά από την αφαίρεση του ποσού που θα καταβάλλει το ΔΝΤ. Η γαλλική προεδρία διευκρίνισε ότι η γαλλική συμμετοχή θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο «μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί του Σαββάτου, κατά την οποία επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι να «δράσουν γρήγορα» για την υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με το γαλλικό προεδρίκο μέγαρο.

«Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται ενεργά για την ενίσχυση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε ακόμη η προεδρία της Γαλλίας.

Οι δύο ηγέτες θα πρέπει να λάβουν τις προσεχείς ημέρες τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας στη ζώνη του ευρώ και την επιτάχυνση του αγώνα κατά της κερδοσκοπίας. Επίσης, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατυπώσει νέες προτάσεις για τη ρύθμιση των οργανισμών αξιολόγησης.Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός, όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα

Στην Ελλάδα, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα επώδυνα μέτρα.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 10 το πρωί και τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, όπως ανακοινώθηκε επισήμως ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: