Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ένα πόρισμα με... 5 εκθέσεις

nooz.gr/
Την Τρίτη το μεσημέρι θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστονίδας.

Κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας, τα κόμματα- πλην ΚΚΕ- κατέβαλαν προσπάθεια σύνταξης τουλάχιστον κάποιων κοινών «πορισματικών θέσεων», αν και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν από κοινού σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για να παραπεμφθούν στην Προανακριτική Επιτροπή που θα ακολουθήσει.

Η Εξεταστική Επιτροπή συνεδριάζει την Τρίτη και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί και το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, όπως επίσης και το πόρισμα της Επιτροπής (που θα είναι το πόρισμα της πλειοψηφίας), ακολουθούμενο από παραρτήματα που θα αφορούν τα «πορίσματα» των υπολοίπων κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου, θεωρώντας πυρήνα του σκανδάλου την υπόθεση των επίμαχων ανταλλαγών δημόσιας γης, αντί των υδάτων και των παράκτιων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας, των οποίων το Δημόσιο, είχε ήδη αποποιηθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, το 2003. Στο πλαίσιο αυτό, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να χρεώσει πολιτικές ευθύνες και στους δικούς του υφυπουργούς, Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη.

Ο ΛΑΟΣ θεωρεί αναγκαία την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Κοντού, Μπασιάκου και Δούκα, ενώ διακρίνει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς περαιτέρω προσωποποίηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να «φωτογραφήσει» πλάι σ’ αυτούς και τον Θ. Ρουσόπουλο. Το ΚΚΕ πρόκειται να δώσει έμφαση στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αντιμετώπιση των τίτλων ιδιοκτησίας των μοναστηριών (χρυσόβουλα, σιγίλια, κλπ) και να αποφύγει την αναφορά σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων.

Τη Δευτέρα, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει το δικό της πόρισμα την ίδια ημέρα, προκειμένου να επεξεργαστεί κατάλληλα την κατάθεση του κ. Ξυνίδη σε σχέση με τα συμπεράσματά της. Επίσης προτίθεται να προτείνει κλήση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο κ. Ξυνίδης προσήλθε τη Δευτέρα να καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής. Είχε ζητηθεί η κατάθεση του από τη ΝΔ, για την από πλευράς του προσυπογραφή (ως εκπροσώπου της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους) του αποχαρακτηρισμού της νησίδας Άντα Μπουρού ως έκτασης που ανήκει στο Δημόσιο - η πρώτη νίκη που πέτυχε η Μονή Βατοπεδίου στις αξιώσεις της επί της Βιστονίδας.

Σημειώνεται πάντως, ότι η νησίδα αυτή έχει αναγνωριστεί και δικαστικά ως ανήκουσα στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ και η υπογραφή του κ. Ξυνίδη έπεται της υπογραφής του τότε υφυπουργού, Γ. Δρυ.

Για τον κ. Τσοχατζόπουλο, υπενθυμίζεται πως έχει αγοράσει οικία που στο παρελθόν ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία, που διενήργησε επίμαχες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη με την υπόθεση, ενώ και η εταιρεία κατείχε το εν λόγω ακίνητο, πέντε χρόνια προτού έρθει σε συναλλαγή με το Μοναστήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: