Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αποκρατικοποιήσεις και περιστολή δαπανών


nooz.gr/
Οριστικό τέλος βάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στη μισθοδοσία Δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στην ενιαία αρχή πληρωμών, ενώ όλες οι πρόσθετες δαπάνες που ζητούν οι υπουργοί θα εγκρίνονται υποχρεωτικά από το Κοινοβούλιο.

Παράλληλα ο υπουργός επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα με την πρόοδο του μνημονίου αν και η αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα και άπαντες περιμένουν νέα μέτρα από το Φθινόπωρο.

Συνολικά στο πεντάμηνο έχουμε μια θετική εικόνα για την εξέλιξη των εσόδων. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Μαΐου έχουμε μία αύξηση 8%, που μας φέρνει πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο για τα έσοδα εκτιμά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν έσοδα €1 δισ. ετησίως από πωλήσεις μεριδίων σε δρόμους, ΟΣΕ, αεροδρόμια και λιμάνια. Αν και το 2010 οι αποτιμήσεις των εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων είναι πεσμένες λόγω της κάμψης, εν τούτοις το οικονομικό επιτελείο θα δώσει βάση στην αναζήτηση στρατηγικών εταίρων για τον ΟΣΕ και τα λιμάνια, ενώ σίγουρη θεωρείται και η πώληση ποσοστού και στο Ελ. Βενιζέλος.

Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος Ιουνίου, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται - ειδικά στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων- ενώ οι υπόλοιπες δράσεις βρίσκονται στον δρόμο για τη Βουλή, δηλώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ συμπληρώνει ότι "τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού μας βάζουν μπροστά από τους στόχους.

Συνεπώς, δεν έχω λόγο να ανησυχώ για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου ως την επόμενη δόση. Η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τη χώρα μας".

Ο υπουργός δηλώνει ότι "τα έσοδα και τον Μάιο αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά στο πεντάμηνο έχουμε μια θετική εικόνα. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Μαΐου έχουμε μία αύξηση 8%, που μας φέρνει πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο για τα έσοδα. Θυμηθείτε ότι σημαντικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, αλλά και η τελευταία αύξηση των ΕΦΚ, δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στα έσοδα."

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο τα έσοδα από τον ΦΠΑ μέσα στο 2010 είναι περίπου 18,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο τετράμηνο τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2009, παρά το γεγονός ότι σε αυτούς τους μήνες έχουμε μεγαλύτερη ύφεση σε σχέση με πέρυσι.

Η πορεία των εσόδων από ΦΠΑ δεν είναι γραμμική μέσα στο έτος, αλλά επηρεάζεται και από την εποχικότητα. Η δική μας πρόβλεψη ήταν σε αυτό το τετράμηνο να έχει επιτευχθεί περίπου το 31% των ετήσιων εσόδων από ΦΠΑ και έχουμε καταφέρει να εισπράξουμε περίπου 34%, άρα βρισκόμαστε άνετα εντός των στόχων.

Σε αυτό συντέλεσε σημαντικά το μέτρο των αποδείξεων, αλλά εννοείται ότι ακόμη έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας στο πεδίο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης των εισπρακτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: