Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Σκούπα στο δημόσιο τομέα...


Επιχείρηση-«σκούπα» ξεκινά η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα στοχεύοντας στην πλήρη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και στην αναλυτική καταγραφή των αμοιβών τους, οι οποίες θα καταβάλλονται πλέον από τη νεοσυσταθείσα Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όπως περιγράφεται στην κοινή υπουργική απόφαση που...
υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης. Η διαδικασία της απογραφής των υπαλλήλων στο Δημόσιο θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, ενώ τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ (λόγω «Καλλικράτη») οφείλουν να απογράψουν υπάλλήλους τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Οσοι εργαζόμενοι δεν έχουν απογραφεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δεν θα πληρώνονται.


Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με τη διαδικασία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων θα αποκτήσει μία καθαρή εικόνα για τον τελικό αριθμό των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, με τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αναμένεται να εξοικονομηθούν έως και 300 εκ. ευρώ, εάν εντοπιστούν οι περιπτώσεις εργαζομένων που δεν δηλώνουν επιδόματα ή αμοιβές από συμμετοχές σε επιτροπές, οι «διπλοθεσίτες» του Δημοσίου, καθώς και όσοι εισπράττουν επιδόματα τα οποία δεν δικαιούνται.

Πώς θα γίνει η απογραφή
Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει ότι θα απογραφούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως και τις 23 Ιουλίου.

Οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα απογραφούν το διάστημα 1-9 Ιουλίου. Την απογραφή συντονίζει η Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού της Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Κάθε υπάλληλος υποχρεούται να συμπληρώσει μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο www.apografi.gov.gr και περιέχει πεδία που αφορούν τα προσωπικά στοιχεία του υπαλλήλου (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κτλ.), τα στοιχεία της υπηρεσιακής κατάστασης και τέλος τους τίτλους σπουδών του.

Οι εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων θα μπορούν να απευθύνονται στην ομάδα υποστήριξης η οποία θα δημιουργείται σε κάθε διεύθυνση προσωπικού. Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος βρίσκεται σε άδεια κατά τη διάρκεια της απογραφής, μπορεί, ύστερα από αίτησή του, να απογραφεί από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Προσωπικού. Αντίστοιχα, όσοι εργαζόμενοι απουσιάζουν λόγω ασθένειας, απογράφονται με ευθύνη των διευθύνσεων προσωπικού στις υπηρεσίες που υπηρετούν.

Ο υπάλληλος, με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων, θα αποστέλλει ηλεκτρονικά τη σελίδα στην ηλεκτρονική βάση που «φιλοξενεί» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και θα λαμβάνει έναν κωδικό με τον οποίο θα έχει πρόσβαση στην ατομική ηλεκτρονική σελίδα που έχει δημιουργηθεί. Η υποβολή ψευδών στοιχείων αποτελεί ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα.

Διασταύρωση στοιχείων
Σε πρώτη φάση η νεοσυσταθείσα Ενιαία Αρχή Πληρωμής του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούται να διασταυρώσει τα στοιχεία της απογραφής με το ΤΑΧΙS και τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε όσους εργαζόμενους πραγματοποιείται επιτυχής διασταύρωση στοιχείων, αποδίδεται ένας μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) με τον οποίο θα πληρώνονται στο μέλλον μέσω τραπέζης.

Αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία κάποιου υπαλλήλου, σταματά η μισθοδοσία του μέχρι να διασταυρωθούν.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Το σχέδιο για την ΕΑΠ

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η Ενιαία Αρχή Πληρωμής συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής με αποστολή να καταβάλλει μέσω τραπεζικού λογαριασμού τις απολαβές του προσωπικού στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, στους συμβασιούχους έργου, καθώς και στους αιρετούς των ΟΤΑ, κάθε 27 και 13 του μήνα.

Η καταβολή των μισθών από την ΕΑΠ θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, ενώ οι φορείς θα πρέπει να εντάξουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους στην Ενιαία Αρχή μέχρι την 31 Αυγούστου 2010. Οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ θα ενταχθούν στη νέα διαδικασία καταβολής μισθών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ ΕΘΝΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: