Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσούτσιας (απο ΕΘΝΟΣ)

Στο κενό αναμένεται να πέσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας της ηγεσίας του ΣΥΝ με την ανανεωτική πτέρυγα, καθώς χθες ο Φώτης Κουβέλης όχι μόνο προανήγγειλε την παραίτησή του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς...

Το σκηνικό ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΝ, με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αναμένεται να μεταδοθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου αναμένεται, μετά την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας -πιθανόν το Σάββατο-, να θέσει τα ζητήματα των αντιπαραθέσεων και την επιθετική στάση απέναντι στον ΣΥΝ.

Η πρόταση για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού συμβολαίου αλλά και το ξεκαθάρισμα των σχέσεων με το «Μέτωπο» του Αλέκου Αλαβάνου θα προκαλέσουν νέους τριγμούς και πολύ πιθανόν να προκληθεί μία ακόμη «διάσπαση» στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι χθεσινές συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα με τους βουλευτές κ. Φ. Κουβέλη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και Γρ. Ψαριανό απέβησαν άκαρπες, παρότι έγινε κάθε προσπάθεια, την ύστατη ώρα, για να αρθεί το αδιέξοδο.

ΑνεξαρτητοποίησηΕίναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κουβέλης, μιλώντας χθες στο Mega, είπε ότι «δεν θα υπάρξει χρονοτριβή» στις αποφάσεις για τη δημιουργία νέου φορέα. Ετσι όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα, ίσως και εντός της εβδομάδας, να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους στο προεδρείο της Βουλής. Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε χθες ότι «αποφασίσαμε την ανασυγκρότηση του ανανεωτικού χώρου», ενώ για το ζήτημα της δημιουργίας φορέα είπε ότι «θα κριθεί τις επόμενες μέρες».
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η ανανεωτική πτέρυγα δεν συζητά με κάποιον άλλο πολιτικό χώρο ή κόμμα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επαφές στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του ανανεωτικού χώρου.
Σε ό,τι αφορά την κίνησή του να παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν γίνεται για «ίδιον όφελος» και απέρριψε τη φημολογία που τον θέλει να πολιτεύεται είτε με το ΠΑΣΟΚ ή με τους Οικολόγους-Πράσινους. Στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ, πάντως, χαρακτήρισαν ακατανόητη την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας «στο όνομα της υπαρκτής διαφωνίας». Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι «κινήσεις αποδυνάμωσης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ», καλώντας «τους συντρόφους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να μη βαθύνουν το ρήγμα από τη μη συμμετοχή στη νέα ΚΠΕ και να παραμείνουν στα όργανα και στις πολιτικές κινήσεις του κόμματος». Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «οι διαφορές που προέκυψαν από το Συνέδριο δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία νέου εγχειρήματος και να δικαιολογήσουν μια τέτοια επιλογή».
Ενωτικός στις δηλώσεις του ήταν ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να σπάσει ο ΣΥΝ», καλώντας τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στον Αλέκο Αλαβάνο, λέγοντας ότι «έχει γραμμή εχθρική προς τον ΣΥΝ».
Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης με δήλωσή του στον «Αθήνα 9,84» είπε ότι «η διαδικασία συγκρότησης πολιτικού φορέα είναι επίπονη και ίσως κρατήσει μήνες», προσθέτοντας πως «αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα αποτυπωθεί, θα διαμορφωθεί ένας σχηματισμός που θα εκφράζει την αντίληψη της νέας Αριστεράς».

ΚΠΕ του ΣΥΝ
Τι έβγαλε η κάλπη


Σε ό,τι αφορά τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, η «Αριστερή Ενότητα», που κινείται κοντά στον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Τσίπρα, εξέλεξε 62 μέλη (ποσοστό 50,63%), το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη 37 μέλη (29,33%), το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο», όπου συμμετείχαν πρώην μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, 21 μέλη (17,23%), οι «Ανεξάρτητοι» μία θέση στην ΚΠΕ και δύο «η Αριστερή Ανασύνθεση» (1,16%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: