Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αναζητούν έξοδο από την κρίση οι Ευρωπαίοι


Τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των χωρών που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού στις αγορές συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ Βερολίνο και Λονδίνο προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους. Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία, δεσμεύεται για την...


ανακοίνωση ενός σχεδίου, που ελπίζει ότι θα καθησυχάσει τις αγορές, ύστερα από τις δηλώσεις αξιωματούχων της την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας.

Το ζήτημα της Ουγγαρίας, η πορεία του ευρώ που κατρακύλησε σε νέα επίπεδα ρεκόρ (1,18 δολάρια) καθώς και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ύψους 450 δισ. ευρώ, είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης σήμερα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Τις λεπτομέρειες του αποκαλούμενου «οχήματος ειδικού σκοπού»-το οποίο θα βοηθά με δάνεια τα μέλη της ευρωζώνης, που δεν θα μπορούν να δανειστούν από τις αγορές-παρουσιάζουν ειδικοί στο Eurogroup. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελεί μέρος του πακέτου ύψους 750 δισ. ευρώ, που ήδη αποφασίστηκε για την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος είχε δεσμευτεί για περικοπές ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τετραετία. Όπως δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, θα μειωθούν κοινωνικές παροχές και θα περιοριστούν κατά 15.000 οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Για επώδυνα μέτρα προειδοποίησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Σε αυστηρό τόνο, ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, επισημαίνει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που θα κυκλοφορήσει αύριο ότι η Ευρώπη «δεν είναι εκτός κινδύνου» και ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το 2011, οπότε αναμένει ενίσχυση των δεικτών ανάπτυξης.

Τις συζητήσεις σήμερα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ακολουθήσει αύριο σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι θα συζητήσουν σχέδια αποφυγής μιας νέας οικονομικής κρίσης. Σε αυτά περιλαμβάνεται η πρόταση για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ελέγχου στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

tanea
Αναρτήθηκε από troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: