Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Η ...ξεχασμένη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου!

Εκτός από την off shore που συνδέεται με τον Τσοχατζόπουλο, απεκάλυπτε και την εμπλοκή της Marfin με τους λογαριασμούς -ακόμη και ύποπτους- του Εφραίμ!

Aπό τον Δημήτρη Πολυχρονίου

Διαβάζω στις εφημερίδες με πολύ ενδιαφέρον ότι η off shore εταιρεία που κατείχε αρχικώς το πανάκριβο νεοκλασσικό το οποίο κατέληξε στην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε εμπλοκή και στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Είναι η περίφημη Torcaso.
To στοιχείο αυτό προκύπτει από την Έκθεση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2008 η Τράπεζα της Ελλάδος για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου κατ' εντολήν της τότε Εξεταστικής Επιτροπής.
Σύμφωνα δε με την Έκθεση στις συναλλαγές εμπλέκονται τρεις εταιρείες κυρίως που είχαν εμπιστευματοδόχο τον Άθω Κοιρανίδη και μέσω αυτών πηγαινοέρχονταν εκατομμύρια στην Κύπρο, Ελλάδα, Παρθένους Νήσους και Βελιγράδι.
Η Έκθεση αυτή (ολόκληρη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) καλύπτει 24 σελίδες. Διαβάζοντας την κανείς πάντως διαπιστώνει και κάτι άλλο ενδιαφέρον. Οτι σχεδόν οι μισές απ' αυτές αναφέρονται στις συναλλαγές, ύποπτες οι περισσότερες, που είχε η Μονή με διάφορους -όπως και οι παραπάνω εταιρείες, π.χ. η γνωστή μας πια Torcaso - μέσω της Τράπεζας Marfin.
Η περίφημη Rassadel επίσης κάνει τις κινήσεις χρημάτων μέσω...
αυτής της Τράπεζας, ακόμη μια εταιρεία, η SASA GERUM d.o.o στη Σερβία, που μέσα σε δύο χρόνια πενταπλασίασε την αξία της και οι δραστηριότητές της ήταν ασαφείς λαμβάνει χρήματα δια της ίδιας οδού, ενώ από λογαριασμό που τηρούσε η Μονή δόθηκαν και 50 εκατομμύρια ευρώ για συμμτοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Marfin!..
Πολλοί οι λογαριασμοί στην εν λόγω Τράπεζα σε σχέση με άλλες όπως η Alpha και η Αγροτική, ενώ ένας εξ' αυτών ύψους 49 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε με βάση τις διατάξεις για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος...
Σημαίνουν κάτι όλα αυτά; Ενδεχομένως όχι. Αναρωτιέμαι όμως γιατί μέχρι τώρα είχαν παραμείνει-και παραμένουν ως ένα βαθμό- επιλεκτικά στο "σκοτάδι" της έρευνας, δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτά. Κι αναρωτιέμαι αν τώρα, που (εξ' ανάγκης) έρχονται στο φως περισσότερα πράγματα και αποκαλύπτονται νέες διαδρομές προσώπων και καταστάσεων (ποιος να το έλεγε π.χ. ότι Τσοχατζόπουλος και Εφραίμ θα συνδέονταν με αυτόν τον τρόπο), η παρούσα Εξεταστική Επιτροπή, ή η υπό συγκρότηση Προανακριτική, καθώς και οι άλλες αρμόδιες αρχές θα κάνουν μια πιο πολύ σε βάθος έρευνα.
Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ούτως ή αλλιώς είναι πάντως ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: