Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Όργιο σπατάλης σε καιρούς ΔΝΤ!

Ξέφραγο αμπέλι στο ευρύτερο Δημόσιο

protothema.gr/
Τελειωμό δεν έχει η σπατάλη στο Δημόσιο, παρά τις πιέσεις που εδώ και μήνες ασκούνται για περιστολή δαπανών από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σε μια περίοδο που η χώρα έχει εισέλθει στον «πειραματικό σωλήνα» και αποτελεί τον μεγάλο ασθενή του παγκόσμιου συστήματος, κάποιοι υπουργοί και στελέχη του Κράτους δείχνουν να ζουν σε «άλλη Γη, σε άλλα μέρη».

Δεν εξηγούνται αλλιώς μια σειρά από αλόγιστες δαπάνες που ανακαλύψαμε στις δημόσιες συμβάσεις και τους κρατικούς διαγωνισμούς.

Χαμός στην Παιδεία!

Ειδικότερα, εντύπωση προκαλούν δαπάνες στο χώρο της Παιδείας. Ένα μήνα περίπου μετά τις αποκαλύψεις για τις κουρτίνες που παραγγέλθηκαν στο γραφείο της κας. Άννας Διαμαντοπούλου, σήμερα παρουσιάζουμε σειρά άλλων διαγωνισμών στον τομέα ευθύνης της. Για παράδειγμα με τον αρ.διακ 3/2010 στις 2/3/2010 το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αναζητεί ανάδοχο για τη φύλαξη των κτηρίων του, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ!

Για τις ίδιες υπηρεσίες ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων δύο ημέρες αργότερα προκήρυξε διαγωνισμό. Το πόσο όμως ήταν πολύ χαμηλότερο, μόλις δηλαδή 216.000 ευρώ. Όση διαφορά κι αν υπάρχει στα κτήρια των δύο οργανισμών, η τεράστια απόκλιση κάπως θα πρέπει να δικαιολογηθεί.

Όμως τα περίεργα στον τομέα της Παιδείας δεν τελειώνουν εδώ. Για τη διαμόρφωση -κι όχι το εξαρχής κτίσιμο- παιδικού σταθμού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (όπως μας διαβεβαίωσε και η υπεύθυνη υπάλληλος) το ίδρυμα στις 25/2/2010 με την απόφαση αρ.5546 προϋπολόγισε 1,5 εκατ. ευρώ. Ένα ολόκληρο όμως εξατάξιο σχολείο στη Ροδόπη (κι όχι ένας απλός χώρος φύλαξης των παιδιών των υπαλλήλων) έχει ως προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ.

Όλοι γνωρίζουμε το πόσες χιλιάδες είναι οι υπάλληλοι σε κάθε υπουργείο. Πολλοί από αυτούς έχουν προσληφθεί ως κλητήρες. Ε λοιπόν, η κα. Διαμαντοπούλου και ο γενικός γραμματέας της κ. Βασίλης Κουλαϊδης, δεν μπορούσαν να βρουν ούτε έναν για τις εξωτερικές εργασίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να προκηρύξει στις 3/3/2010 διαγωνισμό για τις ταχυμεταφορές φακέλων και δεμάτων, ύψους 300.000 ευρώ!

Όμως δεν είναι μόνο ο χώρος της παιδείας σπάταλος. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία με την υπογραφή του προέδρου της κ. Ισίδωρου Κούβελου στις 9/3/2010 με τον αριθμ. Διακ. 1/2010 προκήρυξε διαγωνισμό για την μίσθωση ΤΑΧΙ για τις μετακινήσεις των μετέχοντων στις διεθνείς συνόδους του 2010 (δηλαδή για τους επόμενους 8 μόλις μήνες) δαπάνης 95.000 ευρώ! Με τόσα χρήματα θα μπορούσαν βέβαια να νοικιάσουν μέχρι και ελικόπτερο. Πιο κάτω παρακολουθούμε πως η ίδια επιτροπή ενέκρινε δαπάνη 95.000 ευρώ για διαμονές σε ξενοδοχεία των ίδιων επισκεπτών. Δηλαδή το κόστος της μετακίνησης ισούται με το κόστος της διαμονής.

Δεν θα έχουν για συντάξεις, αλλά...

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, Περιφερειακό Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ με διακήρυξη την 1η Μάρτη 2010 και απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του κ. Στέφανου Αγιασόγλου ενέκρινε κονδύλι 182.248 ευρώ για μίσθωση ξενοδοχείου με σκοπό την κάλυψη αναγκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δηλαδή σε ολόκληρη πόλη, ένας κρατικός φορέας δεν μπορούσε να βρει δωρεάν χώρους είτε του τοπικού ΙΚΑ, είτε του ευρύτερου Δημοσίου (Δήμος, Νομαρχία) κι έπρεπε να προσφύγει σε ιδιώτες για τα σεμινάρια του.

Εντύπωση επίσης προκαλεί ο διαγωνισμός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για την κατασκευή ενός υποστέγου κι ενός κτηρίου επικοινωνιών στην 110 ΠΜ της Λάρισας. Μια κατασκευή που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Στρατού άγγιξε τα 5,5 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή θα κόστιζαν πέντε πενταόροφες πολυκατοικίες, ή τέσσερα σχολεία.

Και μιας και ο λόγος για τα σχολεία, ο ΟΣΚ για τη δημιουργία τριών αντιθορυβικών πετασμάτων θα δώσει με απόφαση της 2/3/2010, 1.020.000 ευρώ όσο κοστίζει δηλαδή ένα ολόκληρο σχολικό κτήριο.

Επίσης, ο Δήμος Ν. Καζαντζάκη προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση του συστήματος ψύξης και θέρμανσης ενός δημοτικού καταστήματος με προϋπολογισμό 227.000 ευρώ. Με τόσα βέβαια χρήματα είχε τη δυνατότητα να βάλει όχι ένα σύστημα αλλά περίπου 400 air condition.

Τέλος η Νομαρχία Χαλκιδικής δίνει 3.632.118 ευρώ για να μεταφέρει μαθητές του από περιοχές που δεν εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά, στα σχολεία τους. Το κόστος αυτό όμως αφορά μόλις 176 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή αντιστοιχούν ημερησίως 20.637 ευρώ! Τα χρήματα είναι πραγματικά εξωπραγματικά, ενώ ο Νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος θα πρέπει να μας αναλύσει το που πηγαίνουν τόσα πολλά λεφτά και σε πόσα Μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: