Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Επανήλθε η Άγκυρα στις ναυτικές προκλήσεις με τις ...κρουαζιέρες των πολεμικών της πλοίων ανοιχτά του Σουνίου...



Σήμερα το πρωί στις 9:30 η τουρκική φρεγάτα Γκιλντερίν πέρασε μεταξύ Τζιας και Ακρωτηρίου του Σουνίου με βορειοανατολική κατεύθυνση. Η τουρκική φρεγάτα είχε ξεκινήσει χθες στις τρεις το μεσημέρι απο τον Ναύσταθμο Αξάζ, που βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου, και ακολουθώντας δυτική πορεία πέρασε νοτίως της Σαντορίνης και των Κυκλάδων για να στρίψει στη συνέχεια βόρεια και να επαναλάβει την πρόκληση με τον πλου της όπως είχαν κάνει επανειλημμένα προ διμήνου αρκετά τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Η φρεγάτα Γκιλντερίν που παρακολουθείται απο την ελληνική φρεγάτα Λήμνος πέρασε στη συνέχεια απο τα στενά του Καφηρέα και κινείται προς το βόρειο Αιγαίο.
Η πρόκληση των τούρκων αποκτά, σύμφωνα με αναλυτές, ακόμα μεγαλύτερη διάσταση με δεδομένο ότι απο σήμερα το πρωί, έχει ξεκινήσει η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικό Καταιγίδα και όλος ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
Μαζί με την φρεγάτα Γκιλντεριν, βγήκε απο το Αξάλ και η φρεγάτα Μπάρμπαρος η οποία κατευθύνεται προς βορρά ακολουθώντας σε λογική πορεία.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές προκλήσεις στον αέρα είχαν μειωθεί καθώς δεν έχουν γίνει υπέρ πτήσεις νησιών. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ναυτικές προκλήσεις εξακολουθούσαν όπως έγινε προ μερικών εβδομάδων, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία ζητούσαν στοιχεία ταυτότητας και προορισμού από ελληνικά μαχητικά εντός του FIR Αθήνας.
Τόσο για τα περιστατικά αυτά, όσο και για τις «κρουαζιέρες» των φρεγατών στην περιοχή του Σουνίου η Αθήνα είχε κάνει διαβήματα προς την Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: