Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Παπανδρέου: Οι προσπάθειες αναγνωρίζονται

nooz.gr
Με επιτυχία ξεκίνησε η τεράστια προσπάθεια αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζονται ήδη, τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης όσο, κυρίως, οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Η μέχρι τώρα πορεία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν εύκολη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας, ώστε να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, όπως ανέφερε, η προσπάθεια αφορά στο να μην βρεθεί ποτέ ξανά η Ελλάδα στην ίδια θέση και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του οκταμήνου της κυβέρνησής του και τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται "θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο της καθυστέρησης, της ανισότητας, της έλλειψης κράτους πρόνοιας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας αλλά και από τα ελλείμματα και τα χρέη".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει να κοροϊδέψει κανέναν και όπως είπε, "μας περιμένουν ακόμα δύσκολα χρόνια έντονης προσπάθειας και επιμονής", επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα περισσότερα οδυνηρά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Τώρα, όπως τόνισε, "εκκαθαρίζουμε τη δυσβάσταχτη κληρονομιά του παρελθόντος".

Παράλληλα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τώρα ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές για να σπάσει η γραφειοκρατία, να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας παντού και να ξαναφτιάξουμε, όπως είπε, το κράτος. Είναι, ανέφερε, στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής.

"Ασφαλιστικό βιώσιμο με κοινωνική δικαιοσύνη"

Αναφέρθηκε και στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.

Χρέος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να διαφυλάξουμε ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις σε βάθος χρόνου με ένα σύστημα βιώσιμο και ότι αυτό θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη.

Χρέος μας, όπως είπε επίσης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα προστατεύει, θα στηρίζει αλλά και θα δίνει ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους πολίτες, όπως επίσης και θα βοηθάει τη χώρα να γίνει πιο σύγχρονη και πιο ανταγωνιστική.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για μια ακόμη φορά τις αιτιάσεις ότι το ελληνικό πρόβλημα οφείλεται στην ύπαρξη του κράτους πρόνοιας και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η διαχείριση τόσο του κράτους πρόνοιας όσο και του κράτους γενικότερα. Και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν αφορά στο κράτος πρόνοιας όπως έχει αποδειχθεί και σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που εφαρμόζεται.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις αναμενόμενες εξελίξεις στην Ευρώπη και τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση πίεσης αναφορικά με το χρέος όλων των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και προέβλεψε ότι πολλές από τις χώρες αυτές θα πάρουν μέτρα είτε όπως αυτά που πήρε η Ελλάδα είτε ανάλογα με αυτά.

Επανέφερε το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων της Κοινότητας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν μπει ένας μικρός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της τάξεως του 0,05%, η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει έσοδα περί τα 240 δισ. ευρώ που θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική πηγή.

Το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων μέσω της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενός νέου φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και της έκδοσης ευρωομολόγων θα τεθεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στις συζητήσεις που ακολουθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός θεώρησε θετικό ότι οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από τα συνδικάτα στο Βανκούβερ του Καναδά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο G -20.

Σχετικά με τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το νομοσχέδιο που αφορά στη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη και το οποίο θα κατατεθεί ως τις 30 Ιουνίου στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συνιστά το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έχει ως στόχους τη θωράκιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για την Ελλάδα είναι η αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μείωση των εκπομπών αερίων.

Ο βασικός στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, η κατά το δυνατόν απεξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους με την αξιοποίηση εγχώριων πόρων φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και η πράσινη ανάπτυξη στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: