Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ο Ερντογάν επιστρέφει το Ορφανοτροφείο στο Πατριαρχείο

Δέσμευση Ερντογάν για την Πρίγκηπο

protothema.gr
Στροφή 180 μοιρών αναγκάστηκε να κάνει η Τουρκία μετά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στον Γιώργο Παπανδρέου την επιστροφή του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίας συνάντησης τους στο περιθώριο της Διάσκεψης Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική, αφού αφ’ ενός η επιστροφή ήταν πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αφ’ ετέρου γιατί εκλαμβάνεται ως μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας, δεδομένου ότι δεν αναζητά τρόπους να υπεκφύγει της ευρωπαϊκής απόφασης.

Ο κ. Παπανδρέου επίσης στο περιθώριο της διάσκεψης είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Κροατίας, των Σκοπίων και της Σερβίας, με τους οποίους συζήτησαν περιφερειακά θέματα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην προσπάθεια των βαλκανικών χωρών να γίνουν μέλη της Ε.Ε..

Αμέσως μετά τη διάσκεψη ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα σχετικά με το Πατριαρχείο. Τον πρωθυπουργό περίμεναν στην αυλή του Πατριαρχείου μέλη της ελληνικής ομογένειας καλωσορίζοντας τον.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: