Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ο Γ. Παπανδρέου διάδοχος του Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ;...


Τον Οκτώβριο του 2011 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Από τον Στάθη Παλαιολόγο

Σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί το περιοδικό “Επίκαιρα” στο τεύχος αυτής της εβδομάδας αναφέρεται ως πιθανή η αξιοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου στη διεθνή πολιτική σκηνή και μάλιστα ως διάδοχος του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Κατά το ρεπορτάζ “ο πρωθυπουργός προορίζεται να μετεξελιχθεί σε διεθνή παράγοντα. Ρόλο για τον οποίο, από ότι φαίνεται, προορίζει και ετοιμάζει ο ίδιος τον εαυτό του. Εξάλλου, οι πιθανότητες που έχει ο κ. Παπανδρέου, στο ενδεχόμενο που δοκιμάσει την “τύχη” μιας πιθανής υποψηφιότητάς του για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι μάλλον με το μέρος του και για έναν επιπλέον λόγο: ο επόμενος πρόεδρος του Οργανισμού θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο”.
Το ίδιο ρεπορτάζ παραθέτει και τα θετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου για...
τον κ. Παπανδρέου καθώς και τις πρόσφατες διεθνείς πρωτοβουλίες με πιο πρόσφατη αυτή για το Παλαιστινιακό με αφορμή την επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα.
Ο Μπαν Κι Μουν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2007. Η θητεία του τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2011 και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Τον Οκτώβριο του 2011 τα 192 κράτη-μέλη είτε θα παρατείνουν τη διάρκεια του αξιώματος του είτε θα προωθήσουν μια νέα υποψηφιότητα.
Πάντως οι πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία του Μουν είναι αυτή τη στιγμή ελάχιστες καθώς η γενική εικόνα που επικρατεί στην έδρα του ΟΗΕ για το πρόσωπό του είναι αρνητική ενώ με διάφορες αρμορμές έχει χαρακτηριστεί από επίσημα χείλη «άβουλος, καθόλου γοητευτικός και αόρατος κατά καιρούς». Σε παλαιότερο αφιέρωμά του δε το περιοδικό Economist, κάνοντας ανάλυση των πεπραγμένων τής μέχρι σήμερα θητείας του, τού αφιέρωσε τον εξής αρνητικό και απαξιωτικό τίτλο: «Ο Ανθρωπος του Πουθενά: Γιατί ο Μπαν Κι Μουν είναι ο πιο επικίνδυνος Κορεάτης του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: