Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΣτΠ: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στην πρόσβαση ανηλίκων σε ίντερνετ καφέ...


Μέτρα προστασίας των ανηλίκων σχετικά με την είσοδο τους σε ίντερνετ καφέ προτείνει σε έκθεσή του ο Συνήγορος του Παιδιού. Ενα από αυτά είναι η...

...καθιέρωση υποχρεωτικής έγγραφης έγκρισης των γονέων ή κηδεμόνων για την πρόσβαση των ανηλίκων στα καταστήματα αυτά.

Το κείμενο με τα συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης και με τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για το ζήτημα της εισόδου ανηλίκων στα Ίντερνετ καφέ εστάλη στα αρμόδια υπουργεία και τη Βουλή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προχώρησε τον περασμένο χρόνο σε ανοικτή διαβούλευση με παιδιά, γονείς και φορείς εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και παραγόντων της πολιτικής ζωής, για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται για την ψυχική και τη σωματική υγεία των ανηλίκων η χωρίς έλεγχο και εποπτεία πρόσβασή τους στα καταστήματα Ίντερνετ καφέ.

Παράλληλα, ερευνώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διαπίστωσε ότι δεν υφίστανται νομοθετικές προβλέψεις, για την είσοδο ανηλίκων και χρήση υπηρεσιών από αυτούς σε τέτοιου είδους καταστήματα.

Ο Συνήγορος είναι αντίθετος με μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης ανηλίκων στα εν λόγω καταστήματα και της χρήσης των υπηρεσιών τους, οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να αξιοποιούνται θετικά για την εκπαίδευση, ενημέρωση, επικοινωνία και ψυχαγωγία τους.

Ωστόσο, κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας των ανήλικων χρηστών και αφού προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση έθεσε προς συζήτηση στα ενδιαφερόμενα μέρη κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως η καθιέρωση υποχρεωτικής έγγραφης έγκρισης των γονέων ή κηδεμόνων για την πρόσβαση των ανηλίκων στα καταστήματα αυτά, τη μέγιστη ώρα που θα μπορεί να παραμένει εκεί ένας ανήλικος κ.λπ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: