Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ


Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η δίωρη κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων...


Βασικός άξονας της κατάθεσης του κ. Σανιδά ήταν η αντίκρουση όσων κατέθεσε ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Γιώργος Ζορμπάς -ειδικότερα (α) για το σύννομο ή μη των «εκθέσεων Ζορμπά» και το γιατί δεν περιλήφθηκαν στη δικογραφία, καθώς και (β) για το εάν υπήρξε μεταξύ τους επικοινωνία, όπως κατέθεσε ο κ. Ζορμπάς. Για το πρώτο θέμα ο κ. Σανιδάς επιχείρησε να αιτιολογήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε τα πορίσματα Ζορμπά στη δικογραφία, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προκαταλάβει το έργο της προανάκρισης, ενώ επέμεινε ότι οι «εκθέσεις Ζορμπά» δεν μπορούν να υπογράφονται μόνον από τον ίδιο, αλλά θα έπρεπε να συνυπογράφονται από όλα τα μέλη της Αρχής.

Εξάλλου ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία με τον κ. Ζορμπά για το θέμα των λογαριασμών Γ.Παπαμαρκάκη στα νησιά Κέιμαν. Για «πολλαπλή φούσκα» και για «εκθέσεις-σοφίσματα Ζορμπά» μίλησαν και οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε πραγματικά όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε απευθυνόμενος στον κ. Σανιδά: «Ευθύνεστε για πράξεις συγκάλυψης. Τρεις φορές δεν στείλατε στη Βουλή τη δικογραφία για το Βατοπαίδι, ούτε δείξατε την ίδια ευαισθησία, όταν απέδρασαν οι Καραβέλας και Χριστοφοράκος, ούτε όταν ακούγονταν τα περί συγκάλυψης».

«Δεν σας επιτρέπω!» ήταν η απάντηση του κ. Σανιδά που χτύπησε το χέρι του στο έδρανο, όπως το μετέφερε ως σκηνή στους δημοσιογράφους ο κ. Πρωτόπαπας, ενώ ο ίδιος απάντησε: «Εδώ είστε μάρτυρας και μη μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Επειδή αφορούσε πολιτικά πρόσωπα κάνατε τη συγκάλυψη». Η κατάσταση «πήρε φωτιά» με αντιπαρατιθέμενους τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγη ώρα. Ως προς το θέμα της συνεννόησης ή μη των δύο πρώην δικαστικών για τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, η εμμονή του κ. Σανιδά σε άρνηση οδήγησε τον κ. Πρωτόπαπα να προτείνει να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο πρώην εισαγγελέων. Η ΝΔ από την πλευρά της έχει ζητήσει να αποσταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά για να διερευνήσει ποιος ψεύδεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: