Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Αναδόμηση ο ανασχηματισμός...


Λίγο πριν... διαλυθεί το υπουργικό συμβούλιο με τους υπουργούς να αισθάνονται, σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων εξ αυτών, προσωρινοί, κομμένοι, αιχμάλωτοι ή κι ακόμα μαχαιρωμένοι από συντρόφους τους λόγω της ανασχηματισμολογίας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να κόψει τη σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνον όσοι επιλεγούν για να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αλλά θα...

...εφαρμοστούν οι λεγόμενες δομικές αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία.

Επί της ουσίας, ο κ. Παπανδρέου αντί για ανασχηματισμό περιέγραψε μια... αναδόμηση της κυβέρνησης και της λειτουργίας της στη βάση των δομικών αλλαγών για τις οποίες είχε μιλήσει την προηγούμενη μέρα κατ' εντολή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Αλλαγές που επεξεργάζεται η επιτροπή ξένων εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Μόνιμη ασθένεια»

Υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ότι οι προτάσεις της Επιτροπής δεν αφορούν το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα αλλά περισσότερο το ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού. Τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις προσπαθούν να απαντήσουν στη «μόνιμη ασθένεια» του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, την οποία περιέγραψε ως ένα πρωθυπουργικό σύστημα-γραφείο, που έχει τεράστιες εξουσίες χωρίς όμως εργαλεία εφαρμογής, λειτουργίας ή και δυνατότητας άσκησης της πολιτικής και με υπουργεία «ερμητικά κλειστά, που λειτουργούν ως φέουδα χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει υπουργούς που ίσως να θεωρούν ότι θίγονται από την πιθανή δημιουργία υπερυπουργείων, υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν υπερυπουργεία. Δίνοντας ένα παράδειγμα του τι εννοεί, ανέφερε ότι άλλες χώρες έχουν ειδικές υπηρεσίες που συνεπικουρούν στον συντονισμό, στην αξιολόγηση και στη διαβούλευση τον πρωθυπουργό και τα επιμέρους υπουργεία.

Στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη μετά τις διακοπές, ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν να μιλούν για το θέμα του ανασχηματισμού, είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, και παρέπεμψε στην από μέρες δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα αφορούν την αντικατάσταση όσων στελεχών επιλεγούν για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. «Υπάρχουν προτάσεις που αφορούν και μέλη της κυβέρνησης. Εάν αυτά επιλεγούν, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει συμπλήρωση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παρ' όλα αυτά κάλεσε τους υπουργούς να σταματήσουν να μιλούν για ανασχηματισμό, τον οποίο χαρακτήρισε εύκολο σπορ που ενισχύει μια παλιά αντίληψη της πολιτικής ότι ο ανασχηματισμός είναι πανάκεια.

Οι κρίσιμοι σταθμοί

Ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο περιγράφοντας τους επόμενους κρίσιμους σταθμούς της κυβερνητικής πορείας, έθεσε τέσσερα ορόσημα: Την 3 Σεπτεμβρίου (36η επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ), που θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τη συμπλήρωση ενός έτους στις 4 Οκτωβρίου από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε το σήμα για στροφή της οικονομικής πολιτικής στη νέα περίοδο, στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέγοντας ότι «όπως στο πρώτο στάδιο δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε την Ελλάδα, έτσι και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών». Οσον αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν καταγράψει ποια υπάγονται στον τομέα του καθενός και τι μπορεί να γίνει. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για ορισμένα επαγγέλματα όπως είναι, π.χ., οι μηχανικοί ή οι αρχιτέκτονες απαιτείται μόνο υπουργική απόφαση, ενώ για άλλα όπως, π.χ., οι ιδιοκτήτες φορτηγών απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Οσον αφορά τα λεγόμενα Μνημόνια 1 και 2, ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά Μνημόνια αλλά ένα, το οποίο επικαιροποιείται ανά τρίμηνο.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: