Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πράσινο φως της Τρόικας για τον ΦΠΑ

Ανεβαίνει από 11% στο 13% ο χαμηλός συντελεστής


http://img.protothema.gr
Στην "σολωμόντεια" (όσο και ...υστερόβουλη) λύση της αύξησης του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, φαίνεται πως καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να αποφύγει το «σοκ» από το διπλασιασμό του φόρου (στο 23%!) για το 30% της λίστας βασικών αγαθών και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης που φορολογούνται σήμερα με 11% (και μέχρι πέρυσι... με 9%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έλαβε ήδη κατ’αρχήν την σχετική έγκριση από τους επικεφαλής της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα και την Πέμπτη θα ανακοινώσει το νέο «μοντέλο» επιβολή του ΦΠΑ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό:

* Ο συντελεστής φόρου 23% δεν αλλάζει, αφού θεωρείται ήδη πολύ υψηλός και ενδεχόμενη αύξηση θα πυροδοτούσε έκρηξη φοροδιαφυγής.
* Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα αυξάνεται κατά 2 μονάδες, στο 13%.
* Ορισμένα είδη "πολυτελείας" όπως πχ το junk food δεν θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως "βασικά" είδη διατροφής και θα τους επιβληθεί ΦΠΑ 23% αντί 13% (ή 11% σήμερα). Κάποια άλλα όμως, όπως πχ το γάλα, ενδεχομένως και να μειωθούν.
* Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα διαμορφωθεί στο 6,5% ώστε να δοθεί ώθηση στον –κρίσιμο για την ελληνική οικονομία- κλάδο. Ωστόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει απόψε, στο περιθώριο της συνόδου Eurogroup στις Βρυξέλλες ,να ενημερώσει για την εξέλιξη αυτήν και τους ευρωπαίους ομολόγους του (και δη Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς) για να αποσπάσει και τη δική τους σύμφωνη γνώμη, καθώς τίθενται θέματα ανταγωνισμού.

Οι σαρωτικές ανατιμήσεις πάντως, παρότι αφορούν κυρίως τρόφιμα και υπηρεσίες και θα πλήξουν άμεσα την αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή, θεωρείται πως μικρή μόνο επίδραση θα έχουν στον πληθωρισμό.

Και αυτό γιατί ως “μπούσουλας” για την εφαρμογή νέων συντελεστών ΦΠΑ έχουν εκληφθεί οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά την προηγούμενη διετία. Έτσι, θεωρείται πως λόγω της κρίσης κάποιες εξ αυτών έχουν μεταβληθεί – λ.χ. το junk food έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με πιο καθαρές και ακριβότερες μέχρι τώρα τροφές - με αποτέλεσμα η αύξηση των συντελεστών να βγαίνει, μεν, στην καθημερινότητα, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό στον δείκτη του τιμάριθμου.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών και τα μέτρα συγκράτησής τους, η Τρόικα ενημερώνεται σήμερα το πρωί από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: