Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η ελληνική μαύρη τρύπα και η ιρλανδική διάσωση

Κρίσιμα 24ωρα για την Ευρωζώνη


http://img.protothema.gr/
Οι επόμενες ώρες, τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα για την ακρίβεια, θεωρούνται –και είναι- τα πιο κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία των λεγόμενων αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, πλην όμως ίσως και για την ίδια τη συνοχή της Ευρωζώνης, στο μέτρο που η κρίση χρέους μπορεί να μην απειλεί με μετάσταση τις οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, όπως εξάλλου παραδέχονται και στις τελευταίες εκθέσεις τους οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι του εξωτερικού, δοκιμάζει όμως τις αντοχές, τις σχέσεις και εν τέλει την ισορροπία δυνάμεων στην Γηραιά Ήπειρο.

Τα δεδομένα ενόψει των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin είναι πολύ συγκεκριμένα: η αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους για την Ελλάδα, έτσι όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Eurostat και η «διάσωση με το ζόρι», έτσι όπως εξελίσσεται, της Ιρλανδίας!

Για τη δεύτερη περίπτωση ακόμα και την ύστατη ώρα διεξάγονταν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Δουβλίνου, αφού η ιρλανδική κυβέρνηση αντιδρά σθεναρά στην προοπτική «να γίνει Ελλάδα»!

Για την ακρίβεια, ενώ τόσο η ΕΕ – με πρώτη τη Γερμανία – όσο και το ΔΝΤ δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια στην πρώην «Κελτική Τίγρη», η ιρλανδική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί το σχέδιο διάσωσης «με όρους αντίστοιχους του ελληνικού μνημονίου».

Την ίδια ώρα η Γερμανία ποντάρει στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (EFSF) για την Ιρλανδία, όμως με τους «δρακόντειους όρους» που θα καταθέσει και επισήμως στο Εκοφίν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όρους που προβλέπουν ακόμα και την αναστολή δικαιώματος ψήφου της δανειολήπτριας χώρας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ή διαχείριση των ακινήτων και των assets της από τα ευρωπαϊκά φόρα.

Προτάσεις που προκάλεσαν την αντίδραση και του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ευθέως και δημοσίως, από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, δήλωσε ότι η πρόταση της Γερμανίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία θα ωθήσει τελικά τις αδύναμες χώρες της Ε.Ε. προς τη χρεοκοπία και πως οι γερμανικές θέσεις στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που οδήγησαν στην πρόσφατη εκτίναξη των spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Νωρίτερα ο κύριος Παπανδρέου εμφανίστηκε με «κοινές θέσεις και σύμπνοια» με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ως προς το θέμα της ευρωστήριξης και των μηχανισμών ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Οπότε μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα η πρότερη θέση της Γαλλίας (δια στόματος της υπουργού των Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ) περί στήριξης του γερμανικού πλάνου περί οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ …

Σε κάθε περίπτωση το διακύβευμα, στα ευρωπαϊκά συμβούλια, για την Ελλάδα έχει να κάνει με το κατά πόσον θα βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και θα δοθεί μια «εύλογη» παράταση στην χώρα μας να τιθασεύσει το επιπλέον χρέος που προέκυψε από την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009. Με τα σημερινά δεδομένα χρέος και έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώνονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί πιθανότατα και στην Ιρλανδία καίτοι έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα μέχρι τα μέσα του 2011.

Το ερώτημα του κατά πόσον θα περάσει η «σκληρή» γραμμή της Γερμανίας μένει να απαντηθεί. Εάν συμβεί αυτό όμως, η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων θα είναι και τυπικά γεγονός, με άγνωστη την περαιτέρω συνοχή της Ευρωζώνης. Αν βέβαια θέλει τελικά η Γερμανία μια τέτοια συνοχή …

Δεν υπάρχουν σχόλια: