Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

84 προσαγωγές για μια Αθήνα χαλάσματα…

Κλεφτοπόλεμος μέχρι αργά το βράδυ στα Εξάρχεια


http://img.protothema.gr
Συνολικά 84 προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι επτά-οκτώ εκ των συλλήψεων αυτών έγιναν περί τις 19.30 στο Σύνταγμα, όταν ομάδα νεαρών, που βγήκε από το μετρό, άρχισε να πετά πέτρες σε διερχόμενα ΙΧ αυτοκίνητα.

Το βράδυ της Δευτέρας, σημειώθηκε κλεφτοπόλεμος στους δρόμους των Εξαρχείων, κοντά στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο15χρονος Αλέξανδρος ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, συγκεντρώθηκαν μαθητές για να τιμήσουν τη μνήμη του άτυχου μαθητή.

Νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίων διμοιριών της αστυνομίας και στη συνέχεια αποχώρησαν στα γύρω στενά. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών



Το απόγευμα, το πεδίο της σύγκρουσης μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ μεταφέρθηκε στο Πολυτεχνείο, μετά την κατάληξη της πορείας του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου εις μνήμην Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Βουλή.

Στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν κρανοφόροι, ενώ συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, εξελίχθηκαν στην Πατησίων, την Τοσίτσα και την Στουρνάρη.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ένταση επικράτησε μπροστά από τη Βουλή, με συμπλοκές και χρήση δακρυγόνων. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, κλειστοί ήταν οι δρόμοι και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.



Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Λίγο αργότερα, η ένταση μεταφέρθηκε στην Πατησίων, όπου οι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα, ενώ έκαψαν κάδους απορριμμάτων.

Νωρίτερα, εν μέσω επεισοδίων πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε στις 4 από τα Προπύλαια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα.

Νεαροί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που βρίσκονταν στα Προπύλαια, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, έκαψαν στάση λεωφορείου και έφτιαξαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν, μεταφέροντας έναν από τους κάδους, φλεγόμενο, στη μέση της οδού Πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και σε διμοιρία που βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου με κατεύθυνση την Ομόνοια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα. Επίσης, οι αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν έναν τηλεφωνικό θάλαμο.

Αργότερα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη συμβολή της Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη, στο ύψος του ξενοδοχείου «Τιτάνια», καθώς και στην αρχή της Σταδίου, στην Ομόνοια.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.


Ένα άτομο τραυματίστηκε στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου. Νωρίτερα, άγνωστοι τραυμάτισαν ελαφρά πολίτη στην οδό Ακαδημίας, θεωρώντας ότι πρόκειται για άνδρα της Ασφάλειας.

Μία γυναίκα υπέστη σοκ στην οδό Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους από τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης.

Το πρωί της Δευτέρας, τα μικροεπεισόδια δεν έλειψαν από τη μεγάλη πορεία μαθητών και φοιτητών που έγινε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία ήταν μεγάλη και γεμάτη παλμό, ενώ τα συνθήματα των νεαρών ήταν κατά της Αστυνομίας αλλά και κατά του μνημονίου.

Οι μικροεντάσεις άρχισαν από νωρίς, με το που ξεκίνησε η πορεία, και συγκεκριμένα στη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου, με νεαρούς να πετούν αντικείμενα και να σπάνε αυτοκίνητα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Τα μικροεπεισόδια συνεχίστηκαν στη Σταδίου, αλλά και στο Σύνταγμα, ενώ η πορεία κατέληξε ξανά στα Προπύλαια. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε αυτοκίνητα αλλά και σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, έξω από το αστυνομικό τμήμα Περιστερίου, ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας υπέστη ζημιές από ρίψη πετρών. Ζημιές υπέστησαν και ορισμένες τζαμαρίες καταστημάτων δίπλα από το τμήμα.

Μαθητικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: