Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Κατσέλη: Σημαντικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Απασχόλησης


Το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων στις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών και την ευρωστία των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η υπουργός Εργασίας είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Άντορ. Στη συνάντηση αυτή η υπουργός παρουσίασε τις ελληνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας καθώς και για τη σύσταση ειδικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση των δράσεων στο εν λόγω πεδίο, από την ΕΕ που έχει ανασταλεί.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συγχρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η υπουργός κατέθεσε στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποδεικνύουν τη θετική επίπτωση του Προγράμματος στην απασχόληση. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Άντορ δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τα στοιχεία αυτά καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο και να δοθεί απάντηση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Σχετικά με την Οδηγία για την Μητρότητα, την οποία εξέτασε το Συμβούλιο, η Λ. Κατσέλη ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία του Συμβουλίου διαφώνησε με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επέκταση της αδείας μητρότητας σε 20 εβδομάδες. Διακρίνοντας το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις σχέσεις Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα συνηγόρησε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, έτσι ώστε, να εξευρεθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός, ανέφερε η υπουργός.

Νωρίτερα η Λ. Κατσέλη συμμετείχε σε συνεδρίαση των υπουργών Εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Με το πέρας των εργασιών, η Λ. Κατσέλη δήλωσε ότι το Συμβούλιο έλαβε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις σε θέματα όπως είναι: η ισότητα των φύλων, η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και της απασχόλησης, η συνέχιση του αγώνα κατά της φτώχειας, η αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης. Στη συνέχεια, η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το διάλογο γύρω από το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων, τονίζοντας ότι η πρόσφατη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, μεριμνά ώστε να υπάρχουν επαρκείς συντάξεις για όλους και ασφαλιστικά ταμεία με εύρωστα οικονομικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: