Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μπαρόζο: "Συνεχίστε τη σκληρή προσπάθεια"


Με σημαντική και ευρεία ατζέντα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο. Στο επίκεντρο της συζήτησης όπως ενημέρωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπανδρέου, τέθηκε το ζήτημα του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης αλλά και θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής όπως οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, το θέμα του ΠΓΔΜ, του Κυπριακού και των Βαλκανίων.

Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τον πρόεδρο της Κομισιόν για τη στήριξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη στιγμή που όπως είπε "δοκιμάζονται τόσο οι θεσμοί αυτοί όσο και η προσήλωση χωρών και πολιτών στις αξίες της ΕΕ" και κυριαρχεί ευρωσκεπτικισμός ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι ένα στοίχημα για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για προσπάθειές του ελληνικού λαού που γίνονται "με πόνο και κόπο", ωστόσο που είναι προς όφελος της χώρας και σε πνεύμα αλληλεγγύης με την ΕΕ.

Σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Μπαρόζο και ότι του μετέφερε τις ελληνικές θέσεις για περιορισμένες αλλαγές στο κείμενο της Συνθήκης, ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγων.

Ευχαρίστησε την Κομισιόν δε για το σχέδιο δράσης της Frontex που βοηθά τις ελληνικές προσπάθειες ελέγχου της λαθρομετανάστευσης και ενημέρωσε τον πρόεδρό της για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στο άσυλο και την μεταναστευτική πολιτική.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο συνεχάρη τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει γίνει για την δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ στις 19 Ιανουαρίου θα εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ , ενώ, όπως είπε, νωρίτερα, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα έχει προηγηθεί η έγκριση για την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ωστόσο τόνισε ότι "θα χρειαστούν προσπάθειες μέχρι το 2014 και θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να δείχνει ισχυρή δέσμευση".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολοι οι καιροί για τους Έλληνες αλλά τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στα δημοσιονομικά και στο εργασιακό τοπίο. ο κ. Μπαρόζο προέβλεψε ότι εντός του 2011 ο ελληνικός πληθωρισμός θα μειωθεί και θα βελτιωθεί η εικόνα της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Μπαρόζο μίλησε για "ιστορικές στιγμές" τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ, καθώς και για "σκληρά μέτρα" που χρειάζεται να λάβουν αυτή τη στιγμή πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε ωστόσο ότι αυτά είναι αναγκαία για να επανέλθουμε σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς για την ιδέα των ευρωομολόγων ο κ. Μπαρόζο φάνηκε διστακτικός. Δήλωσε πως σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην ΕΕ, έχει ταχθεί κατά το παρελθόν υπέρ.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ, ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε ότι για να τη στηρίξει, ως πρόεδρος της Επιτροπής, πρέπει να είναι βέβαιος για την «πολιτική βιωσιμότητα» αυτής της πρότασης και άφησε, εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι πολλές χώρες μέλη έχουν αντιρρήσεις έναντι αυτής της ιδέας.

Για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Ζ. Μπαρόζο, αφού υπενθύμισε την πολιτική απόφαση που έλαβαν πριν από μία εβδομάδα οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα τεχνικά ζητήματα, που απομένουν, θα ρυθμιστούν, ούτως ώστε να εγκριθεί σύντομα η επιμήκυνση προς την Ελλάδα.

Συνάντηση Κατσέλη - Ντερούζ για τις επιχειρησιακές

Επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων ο εκπρόσωπος της τρόικας εκ μέρους της ΕΕ Σερβάς Ντερούζ, με τον οποίο συναντήθηκε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: