Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Οι ...καλοί “μπάτσοι” Καν και Ρεν στην Αθήνα

Ο κακός (Μέρκελ) επιμένει στα “όχι”, αλλά...


http://img.protothema.gr/
Με ανοιχτή ατζέντα και με φόντο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν το απόγευμα κοινωνικοί φορείς έξω από την Βουλή, έρχονται οι κκ Στρος Καν και Όλι Ρεν στην Ελλάδα, όπου θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα μιλήσουν και στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κάν και την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος κος Ρεν θα έχουν μια σειρά από επαφές και θεωρείται βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου και της ανάπτυξης. Επίσης και οι δύο θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται σε ένα διαμορφωμένο σκηνικό αντιπαράθεσης, όσων αφορά στα εργασιακά, αλλά και εν όψει των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, για ένα σταθερό μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Στρος Καν επανειλημμένα έχει δημοσίως εκφραστεί θετικά για τη χώρα μας, ενώ ο κ. Ρεν εχθές δεν απέρριψε την ιδέα του ευρωομολόγου λέγοντας «τα ευρωομόλογα είναι μια παλιά πρόταση και έχει μεσολαβήσει αρκετή συζήτηση για αυτά εδώ και δέκα χρόνια».

Το ευρωομόλογο αποτελεί μια σταθερή πρόταση τον τελευταίο καιρό του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όμως έχει απέναντί του επίσης τη σταθερή, άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κας Άνγκελας Μέρκελ. Η κα Μέρκελ ακόμα και εχθές, στη συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Πολωνό πρωθυπουργό κ. Ντόναλντ Τασκ, εξέφρασε την εναντίωσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την έκδοση ευρωομολόγου, ούτε ενιαία επιτόκια", είπε χαρακτηριστικά, βλέποντας ότι η πρόταση του ευρωομολόγου κερδίζει καθημερινά όλοένα και περισσότερο έδαφος, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων ηγετών και αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός που βρισκόταν στις Βρυξέλλες εχθές προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους απάντησε ότι με στην συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στα εργασιακά. «Γενικά απλώς έκανα μια παρατήρηση, ότι είμαστε σε μια φάση όπου κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους της τρόικα. Γενικά αναφέρθηκα σε αυτό. Και είπα ότι, βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση και στα εργασιακά θέματα και σε άλλα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Όσων αφορά στην επιμήκυνση ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να αφορά μόνο τα χρήματα του δανείου που δεν έχουμε λάβει ακόμα και όχι το σύνολο του.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Nομίζω ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι σίγουρο ότι θα αφορούν στα υπόλοιπα όσα απομένουν να γίνει η επιμήκυνση, και που είναι και ο μεγάλος όγκος, αλλά θα δούμε. Είναι όμως και θέματα τεχνικά, νομικά και σε ό,τι αφορά τα κοινοβούλια, δηλαδή είναι σειρά πραγμάτων για τα οποία μου είπε ο κος Παπακωνσταντίνου ότι θα κοιτάξει τι ακριβώς ισχύει. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε ξαναπεράσει για να σας δώσουμε τη φόρμουλα, ότι δηλαδή, γίνεται με αυτό τον τρόπο. Όλα αυτά είναι, αν θέλετε, υπό διαδικασία διαπραγμάτευσης, συνεννόησης κ.λπ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: