Ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για επαναγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές.
Επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές των ομολόγων είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις ονομαστικές, συζητά η ελληνική κυβέρνηση. Το αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Οπως είπε ο υπουργός, αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές.
«Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται, όχι επίσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο μέτρων που θα αντιμετωπίζει συνολικά την κρίση χρέους στην Ευρώπη και το οποίο πιθανότατα θα γνωστοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Γι΄ αυτό και ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το Ταμείο «πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ευελιξία».
Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται είναι το Ταμείο να παρεμβαίνει απευθείας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.
Στη δευτερογενή αγορά οι τιμές των δεκαετών ομολόγων κυμαίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ 68 και 71 μονάδων, όταν η ονομαστική τιμή, στην οποία εκδόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ήταν 100.
Αγοράζοντας λοιπόν ομόλογα σε τιμές αγοράς προκύπτει ελάφρυνση τουλάχιστον 30% στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Με συμφωνία
Η παρέμβαση του Ταμείου μπορεί να γίνει και κατόπιν συμφωνίας με κατόχους ελληνικών ομολόγων που αναζητούν διέξοδο «απεγκλωβισμού», όπως για παράδειγμα συνταξιοδοτικά ταμεία βορειοευρωπαϊκών κρατών που έχουν ομόλογα, αλλά το καταστατικό τους δεν επιτρέπει να διακρατούν τίτλους χαμηλής βαθμολόγησης από τους οίκους αξιολόγησης.
Σε περίπτωση που από τις συζητήσεις προκύψει συμφωνία και εκδηλωθεί παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφενός θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και αφετέρου θα υποχωρήσουν τα spreads.
«Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως προς το τέλος, να επιστρέψουμε στις αγορές με ομολογιακή έκδοση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Θα πρέπει να τονιστεί πως τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύουν πως επαναγορά ομολόγων δεν αποτελεί «αναδιάρθρωση» χρέους.
Οσον αφορά το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η Ελλάδα αναμένει οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής και να μειώσουν το επιτόκιο για να είναι το χρέος διατηρήσιμο.
Τέλος, αναφερόμενος στην ύφεση του 2011 (πρόβλεψη για -3%), δεν απέκλεισε θετική έκπληξη.
Τα δάνεια
Θηλιά τα επιτόκια και ο χρόνος αποπληρωμής
Ασφυκτικό είναι το πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Από τη μία αυξάνεται σταθερά το μέσο επιτόκιο και από την άλλη μειώνεται η χρονική διάρκεια των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό πως το μέσο επιτόκιο βρίσκεται στο 4,6%, όταν το 2004 ήταν 3,4%.
Την ίδια ώρα, η διάρκεια των δανείων έπεσε το 2010 στα 4,1 χρόνια από τα 14 χρόνια (ιστορικό υψηλό) το 2007.
Γι' αυτό και θεωρείται βέβαιη η επιμήκυνση σε συνδυασμό με αποκλιμάκωση του επιτοκίου, ενώ εξετάζεται και η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Κώστας Τσαχάκης
Για την αγορά ομολόγων
Επιβεβαίωσαν τις συζητήσεις Λαγκάρντ και Ολι Ρεν
Την ύπαρξη συζητήσεων σχετικά με την ενδεχόμενη επαναγορά κρατικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιβεβαίωσαν χθες με δηλώσεις τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.
«Το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην Ευρωζώνη. Η συζήτηση είναι ανοιχτή και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση» δήλωσε ο κ. Αλταφάζ.
Η κ. Λαγκάρντ είπε, από την πλευρά της, ότι «η αγορά κρατικών ομολόγων μέσω του Ταμείου στήριξης είναι μια πρόταση που χρήζει εξέτασης». Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια τέτοια επιλογή επαναγοράς ομολόγων σε discount (τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές), απάντησε:
«Δεν έχω εξετάσει τα υπέρ και τα κατά αυτής της συγκεκριμένης επιλογής, αλλά νομίζω ότι προς το παρόν ο συνάδελφος και φίλος μου Γιώργος (Παπακωνσταντίνου) επικεντρώνεται στο να αποφέρει τις προϋποθέσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί από το πακέτο στήριξης».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
Γ. Παπανδρέου στο Φόρουμ:
Στο τραπέζι η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Τα ευρωπαϊκά όργανα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο στήριξης των τραπεζών με κεφαλαιακά προβλήματα, αποκάλυψε χθες στο Νταβός ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μιμηθούν το αμερικανικό πρόγραμμα TARP.
«Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο τραπέζι», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό αν το βάρος της σωτηρίας των τραπεζών με προβλήματα ρευστότητας θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ) ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα στις επαφές του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας ανακτά την αξιοπιστία της.
Αποφασιστικό μήνυμα στήριξης του ευρώ έστειλε χθες και η Ανγκελα Μέρκελ μετά τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο «δεν θα επιτρέψουν ποτέ την κατάρρευση του κοινού νομίσματος». Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, προς τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις «φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρώπης» αντί να ποντάρουν υπερβολικά στον «αυταρχικό καπιταλισμό» της Κίνας, της Ρωσίας και των αναδυόμενων οικονομιών. Ο Κάμερον υπερασπίστηκε το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας της κυβέρνησής του. Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ισχυρίστηκε πως η περικοπή των δημοσίων δαπανών (κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο) δεν θα ήταν προς όφελος της οικονομίας των ΗΠΑ, ομολογώντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά στεγαστικών.
Ευχάριστα νέα κόμισε στους Δυτικούς ο σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Λι Νταοκούι, προβλέποντας ότι τα εμπορικά πλεονάσματα της χώρας του θα μειωθούν φέτος στα 150 δισ. $, έναντι 300 δισ. $ το 2008 και 183 δισ. $ το 2010. Εξάλλου μία μέρα μετά τις εκκλήσεις του Ινδονήσιου προέδρου, Σ. Γιουντογιόνο, για έγκαιρη αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης από τη διεθνή κοινότητα, η άνοδος των τιμών του ρυζιού στην Ασία έστειλε ανησυχητικά μηνύματα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Παρατηρητές φοβούνται ότι η απότομη άνοδος της ζήτησης σε Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μπανγκλαντές μπορεί να προκαλέσει πανικό στις αγορές.
Οι παρεμβάσεις
ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Επανέλαβε μετά τον Σαρκοζί την αποφασιστικότητα του γαλλογερμανικού άξονα να μην επιτρέψει την κατάρρευση του ευρώ
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ
Κάλεσε τους επενδυτές να προτιμήσουν τις «φιλελεύθερες δημοκρατίες» της Ευρώπης από τον «αυταρχικό καπιταλισμό» Ρωσίας-Κίνας
ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΪΤΝΕΡ
Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών υποστήριξε πως η περικοπή δημοσίων δαπανών αλά ευρωπαϊκά δεν είναι λύση για την οικονομία των ΗΠΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου