Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κως και Ρόδος λόγω της κακοκαιρίας

Παγωμένο Σαββατοκύριακο


Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Κω και Ρόδο (φωτ.αρχείου)
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Κω και Ρόδο (φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν η Ρόδος και η Κως, που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων πλημμύρισαν σπίτια, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημοτικών κοινοτήτων σε Ρόδο και Κω, αποφάσισε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Θ.Μπούφης, μετά από αιτήματα των αντίστοιχων Δήμων και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη Ρόδο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκανι οι δημοτικές κοινότητες Λίνδου, Αρχαγγέλου, Αφάντου και Καλλιθέας, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν το νησί την Παρασκευή.

Στην Κω, η απόφαση αφορά στη δημοτική ενότητα Κω και τις δημοτικές κοινότητες Ασφενδιού, Πυλίου, Καρδάμαινας, Αντιμάχειας και Κεφάλου, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, ύστερα από την πρωτοφανή βροχόπτωση της 28ης Ιανουαρίου, που συνοδευόταν από έντονη χαλαζόπτωση και προκάλεσε πλημμύρες σε ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα τις σοβαρές καταστροφές σε υποδομές, οικοσκευές, εμπορεύματα και γεωργική παραγωγή.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 200 κλήσεις για άντληση υδάτων από την Κω και 100 κλήσεις από τη Ρόδο.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας λόγω των χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στο ορεινό δίκτυο των νομών Γρεβενών και Καστοριάς, καθώς και στην επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας - Βλάστης του νομού Κοζάνης.

Στον «πάγο» η χώρα

Στην «κατάψυξη» έχει μπει η χώρα με τσουχτερό κρύο, βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους.

Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπονται βροχές και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως και 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε πτώση.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές. Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Καβάλα για Θάσο. Με πλοία κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια από Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου.

Από τον Αργοσαρωνικό δεν γίνονται τα δρομολόγια των ταχύπλοων για Πόρο-Ύδρα-Σπέτσες. Στο μεταξύ το «Νήσος Χίος» που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι επιβάτες πάντως που πρόκειται να ταξιδέψουν πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Τσουχτερό θα είναι το κρύο και την ερχόμενη εβδομάδα με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια. Οι άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: