Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

«Χτίζοντας το Μέλλον», το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων

Εκπτώσεις σε υλικά και εργασίες

Το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων
Το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Ένα ακόμα πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων θα εγκαινιάσει από τον ερχόμενο Απρίλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, έρχεται το «Χτίζοντας το μέλλον» με εκπτώσεις 25%-30% στις τιμές υλικών και εργασιών.

Την αναγγελία έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά.

Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής.

Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ για υπερβολική γραφειοκρατία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν, η νομοθεσία απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, το οποίο είναι απαραίτητο από την αρχή του χρόνου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και, από τον Ιούλιο, για τις μισθώσεις αντίστοιχα, για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» υπολογίζονται σε 178.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς ζήτησε εξάλλου να θεσπιστεί δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων, για τον πρόσθετο λόγο ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οφειλές προς το Δημόσιο ποινικοποιούνται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: