Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της χώρας και μέσα στην ημέρα ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Χθες το βράδυ ο κ. Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, έκανε έκληση για ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν ενώ μιλούσε, με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει από τη χώρα. Εντωμεταξύ, το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τις πηγές του, ανεβάζει τους νεκρούς σε 74 κι όχι 35, όπως επικαλούνται οι επίσημες κυβερνητικές πηγές της χώρας.

Τριανταπέντε νεκροί και πάνω από 2250 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ταραχών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, αφού ακόμη δεν έχουν ακριβή πληροφόρηση από άλλες, απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προσθέτοντας πως από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, τραυματίστηκαν επίσης 750 αστυνομικοί και πάνω από 1500 πολίτες.


Τα πυρά της αστυνομίας της Αιγύπτου δέχονται διαδηλωτές στη διάρκεια διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Καΐρου. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση. «Φύγε, φύγε», τραγουδούσαν ρυθμικά από το πρωί, καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ απέναντι στα τανκ και τον στρατό που βγήκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. Εντωμεταξύ, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο ανταποκριτής του στην Αλεξάνδρεια ισχυρίζεται είδε πάνω από 20 πτώματα σε κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πόλης. Η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές ταραχές, διέταξε να αποκατασταθούν μερικώς οι τηλεπικοινωνίες και κάποια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επαναλειτούργησαν. Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί από την έναρξη των ταραχών έχουν φτάσει στους 26. Μόνο την Παρασκευή 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Σουέζ και πέντε στο Κάιρο.

Ισως και σήμερα αναμένεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου θα υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του σε μία σύνοδο που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 12:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και πολύ γρήγορα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Μάχντι Ράντι. "Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Όμως ό,τι καταλαβαίνω από τον πρόεδρο (στην ομιλία του) είναι πως η κυβέρνηση θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα σήμερα", είπε ο κ. Ράντι. Εντωμεταξύ, πριν λίγη ώρα, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές ταραχές, διέταξε να αποκατασταθούν μερικώς οι τηλεπικοινωνίες και κάποια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επαναλειτούργησαν.




Το διάγγελμα Μουμπάρακ

Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος, μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων,ο Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε σε ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας» είπε και, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πρόοδος».

Υποστήριξε, όμως, ότι υπάρχει μια «λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος» και δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της χώρας του. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες «είναι σε θέση» να διαδηλώνουν.

Ακόμα, δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν «τι βρίσκεται γύρω μας... τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας».

Παρέμβαση Ομπάμα και απειλές

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας. Επίσης, ζήτησε από τον Χ.Μουμπάρακ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές «ευκαιρίες» για το λαό του.

«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού και να αποφευχθεί η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι υποχρέωση των πολιτών είναι να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια. Σ' αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του. Αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας:

«Σίγουρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και να συνεργάζονται με την κυβέρνησή του, επιδιώκοντας ένα μέλλον πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο ελπιδοφόρο».

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κάιρο πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια, κυρίως στρατιωτική.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού» είπε ο Γκιμπς. «Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν τη βοήθεια που παρέχουμε και αυτό εξετάζουμε» πρόσθεσε.

«Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν» κατέληξε.

.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: