Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Το τελευταίο πακέτο προτάσεων κατέθεσε η κυβέρνηση στους απεργούς της Υπατίας

Εν αναμονή αποφάσεων

Εικόνα από τη συνάντηση στην έδρα της ΓΣΕΕ
Εικόνα από τη συνάντηση στην έδρα της ΓΣΕΕ (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Με «επεξεργασμένες» προτάσεις προσήλθαν στη νέα συνάντηση με τους μετανάστες-απεργούς της Υπατίας οι υπουργοί Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, καθώς και της υφυπουργού Εργασίας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν μια τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος.

«Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για το τι μπορεί να πράξει η Πολιτεία για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Από την αρχή είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζικές ή και σε ατομικές νομιμοποιήσεις, ακόμη και για ανθρωπιστικούς λόγους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε οι απεργοί να συμφωνήσουν σε αυτό, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους μετανάστες και να συμφωνήσουν με τις προτάσεις που καταθέσαμε» δήλωσε.

Από την πλευρά της η Αννα Νταλάρα δήλωσε: «όπως γνωρίζετε μέλημα των συναρμόδιων υπουργείων ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Αυτό που προτείναμε ήταν ουσιαστικά επεξεργασμένες οι προτάσεις μας, της περασμένης Παρασκευής.»

Η ίδια δεσμεύθηκε να θέσει στην ΕΕ το ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

Ο Α.Λοβέρδος εξερχόμενος από τη ΓΣΣΕ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη το ΕΣΥ πρέπει να έχει πρόσβαση. Για αυτό και οι γιατροί και τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να δεχτούν όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους.»

Το πακέτο των προτάσεων της κυβέρνησης οδηγεί, μετά από συμπλήρωση οκταετίας στη χώρα, σε νομιμοποίηση της παραμονής των μεταναστών με σχετική υπουργική απόφαση.

Επίσης, προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσης τους με βάση το καθεστώς ανοχής, καθώς και τη δυνατότητα να παραταθεί επ' αόριστον το καθεστώς της εξάμηνης ανοχής, έως ότου συμπληρώσουν τα χρόνια (και τις προϋποθέσεις) που απαιτούνται για τη νομοιμοποιήσή τους.

Τις προτάσεις παρουσίασαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα και ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Ανδρέας Τάκης.

Στο τραπέζι της ΓΣΕΕ βρέθηκαν εκπρόσωποι των μεταναστών και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου στις 5:30 το απόγευμα.

Οι μετανάστες θα συνεδριάσουν προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Νωρίτερα επισκέφθηκε τους μετανάστες στην «Υπατία» ο Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: