Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Οι Ιφιγένειες του Πρωθυπουργού

newpost.gr








Οι Ιφιγένειες του Πρωθυπουργού
Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να περάσει το μεσοπρόθεσμο χωρίς ο Γ. Παπανδρέου να θυσιάσει κάποιους από τους στενούς του συνεργάτες.

Οι βουλευτές είναι εξαγριωμένοι. Ακόμη και παπανδρεϊκοί αισθάνονται παραγκωνισμένοι από τους «αυλικούς». Αν θέλει ούριο άνεμο, για την ακρίβεια αν θέλει να αποφύγει την καταιγίδα των εκλογών, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποχωριστεί ορισμένα από τα προσφιλή του πρόσωπα.

-Πρώτος στη λίστα, με έναν καταπληκτικό διπλωματικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής κατάφερε να ανέβει ο Δ. Δρούτσας. Ο παραλίγο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιέννης, ενδέχεται να βρει χρόνο να καταθέσει το διδακτορικό του, καθώς οι βουλευτές ζητούν το κεφάλι του και του Γ. Παπανδρέου δεν του κοστίζει και πολύ να τους το δώσει.

-Ακολουθεί η πράσινη Τίνα. Η υπουργός Περιβάλλοντος κατηγορείται από βουλευτές για αλαζονική συμπεριφορά και από συναδέλφους της υπουργούς για αναποτελεσματικότητα και έλλειψη κάθε διάθεσης για συνεργασίας.

-Δεν είναι αμέσως μετά, αλλά επειδή είναι εύκολος στόχος, ξεγραμμένη θεωρείται και η Λούκα. Ο Α. Λοβέρδος ήδη προβάρει το κοστούμι του υπερυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων. Υγεία, ασφάλιση και εργασία όλα σε ένα νοικοκυρεμένα.

-Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή του οικονομικού επιτελείου δε νοείται. Ο Γ. Παπανδρέου έχει τρεις επιλογές: να στείλει τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Εξωτερικών, να τον κρατήσει στο οικονομικό επιτελείο αλλά με μεγάλη παρέα ή να του βρει μια δουλειά σε διεθνή οργανισμό.

-Για την ώρα, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος και Χ. Παμπούκης φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση και να διατηρούν ρόλους στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή μέχρι τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός αναζητεί Ιφιγένειες και στους κύκλους των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν μείνει και πολλοί: Ευ. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππας και Χ. Καστανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: