Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Στα 110 δισ. ευρώ το νέο πακέτο βοήθειας, στα 15 δισ. ευρώ πέφτει ο στόχος για τους ιδιώτες

Τα «αγκάθια» για τη στήριξη


(Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 110 δισ. ευρώ περίπου, όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ωστόσο ο «πήχυς» για τη συμμετοχή των ιδιωτών φαίνεται ότι πέφτει στο ήμισυ του αρχικού στόχου.

Το συγκεκριμένο ποσό ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δημοσίευμα που επιβεβαιώθηκε αργότερα από ευρωπαϊκές πηγές.

Έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης, οι πληροφορίες για την πρόοδο των διαβουλεύσεων είναι συγκεχυμένες.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι «δεν βρισκόμαστε και σε σημείο μηδέν, αλλά δεν απέχουμε και πολύ. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξουμε σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως τον θέλουν οι Γερμανοί».

Ο αρχικός (;) στόχος ήταν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι έχει «ψαλιδιστεί» στα 15 δισ. ευρώ περίπου.

Από τα 110 δισ. ευρώ, το νέο δάνειο από ΕΕ-ΔΝΤ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 60 με 70 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα του πακέτου είναι και τα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 30 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η διάρκεια του νέου πακέτου θα είναι μέχρι τα τέλη του 2014.

Οι συζητήσεις με τις τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους έχουν διευρυνθεί, καθώς πλέον εξετάζονται τρόποι και για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF-συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος) Τσαρλς Νταλάρα.

Ο κ. Νταλάρα μετά τη συνάντηση της Πέμπτης στη Ρώμη, δήλωσε ότι σημειώνεται «σημαντική πρόοδος» στις συζητήσεις καθώς έχουν επεκταθεί πέρα από την αντιμετώπιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων τα επόμενα τρία χρόνια.

«Πιστεύω ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο προς τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης για το ελληνικό χρέος. Ερευνούμε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιλογών που όχι μόνο θα αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες χρηματικές ανάγκες αλλά επίσης εξετάζουμε ένα φάσμα τεχνικών για τη μείωση του χρέους», τόνισε.

Όπως ανέφερε, κάποιες από τις επιλογές που συζητούνται θα περιλαμβάνουν πιστωτικές ενισχύσεις, τεχνικές που προσφέρουν εγγυήσεις στους επενδυτές για την αποπληρωμή του κεφαλαίου ή για καταβολές μερικών τόκων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στις συζητήσεις εμφανίστηκαν θετικοί στις προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αν και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν συμφωνήσει να στρέψουν την πολιτική τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση που παρουσίασαν σε άρθρο τους στους Financial Times Γερμανοί οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί υπό τον τίτλο «Έτσι απλά θα σώσουμε την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ (ή ο EFSF ή τα κράτη της Ευρωζώνης) θα μπορούσε να αγοράσει μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά και να τα προσφέρει στην Ελλάδα στην τιμή κτήσης και όχι στην ονομαστική τους αξία.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2014 λήγουν κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 97 δισ. ευρώ περίπου.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου, οι γερμανικές έχουν πει ότι θα συμμετάσχουν με 3,2 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με τις γερμανικές, ενώ από άλλες τράπεζες υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Έτσι, ενδεχομένως η συνολική συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπεράσει τα 15 δισ. και να διαμορφωθεί κοντά στα 20 δισ. ευρώ περίπου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: