Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τέλη Αυγούστου ψηφίζεται ο νόμος-πλαίσιο, δεν τον αποδέχονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Ζητούν ριζική αναπροσαρμογή


Από τη συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τους προέδρους των ΤΕΙ
Από τη συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τους προέδρους των ΤΕΙ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συζητούσαν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι κατέληξαν σε κείμενο που παρέδωσαν την Παρασκευή στην υπουργό Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι δεν αποδέχονται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ζητούν από το υπουργείο να το αναπροσαρμόσει ριζικά σε συνεργασία με τη σύνοδο προέδρων. Ωστόσο, τονίζεται ότι υπάρχουν και θετικά σημεία, τα οποία όμως «χάνονται εξαιτίας των βασικών αυτών αδυναμιών».

Όλοι οι παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βλέπουν θετικά την παράταση διαλόγου που δόθηκε, ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί τέλος Ιουλίου και να ψηφιστεί τέλος Αυγούστου. Υποστηρίζουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να καταλήξουν σε κείμενο που θα έχει τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μετά τη σύνοδό τους, τονίζουν την ανάγκη να παραμείνουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στην σφαίρα της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι «το προσχέδιο που δόθηκε αφήνει τα ΤΕΙ με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης. Κι αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους με την οργάνωση ολοκληρωμένου τρίτου κύκλου σπουδών, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική, και θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης».

«Δεν μάς έχουν γίνει γνωστές οι μεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση του υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού» συνεχίζουν οι πρόεδροι.

«Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων. Προτείνει να αναλαμβάνει η ΑΔΙΠ αρμοδιότητες τέτοιες, που διακυβεύουν την αξιοπιστία και το κύρος της ως Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, αφού θα παρεμβαίνει σε θέματα χρηματοδότησης και χωροταξικής κατανομής των ΑΕΙ. Το ίδιο ισχύει και για το προτεινόμενο ΝΠΙΔ, το οποίο θα διαχειρίζεται κονδύλια πολλαπλάσια αυτών του προϋπολογισμού σε κάθε ΑΕΙ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη νομιμοποίησης των αποφάσεών του από τα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων» προσθέτουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Την ίδια ώρα, οι πρυτάνεις συνεχίζουν τις επαφές τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Συγχρόνως, συνεδριάζει εκτάκτως η σύγκλητος του ΕΜΠ. Ήδη έχουν συνεδριάσει η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το διοικητικού συμβούλιο των διδασκόντων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που απέρριψαν διατάξεις του νομοσχεδίου.

Πριν από την έναρξη της χρονιάς η ψήφιση

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Τα ΤΕΙ παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουν διακριτό, αναβαθμισμένο και συγκεκριμένο ρόλο. Κατατέθηκαν σήμερα προτάσεις και ενστάσεις. Συμφωνήσαμε την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κειμένου.

» Μετά από ένα χρόνο διαβούλευση στις προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ζητήθηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα -και όχι μόνο-, χρόνος για ορισμένες παρεμβάσεις και προτάσεις στο προσχέδιο Νόμου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατάθεση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, η υπουργός απάντησε: «Περιμένω την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες 10 ημέρες, προτάσεις. Θα ήθελα, όμως, να κάνω σαφές ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: