Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την Ελλάδα ο Moody's


newpost.gr
Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την Ελλάδα ο Moody's
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε σήμερα κατά τρεις βαθμίδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας θέτοντάς το σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές, αφήνοντας όμως αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια.

H Eλλάδα βρίσκεται μια βαθμίδα υψηλότερα από την διαβάθμιση «χρεοκοπία», υποστηρίζοντας ότι πλέον η πιθανότητα υλοποίησής της είναι «σχεδόν 100%», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, «σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες», οι οποίες υπολογίζονται περίπου στο 20%. «Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ από κοινού με την ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) καθιστούν σαφές ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης (distressed) ανταλλαγής (χρέους), και άρα μιας χρεοκοπίας, επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι σχεδόν 100%» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Moody's, παρά την υποβάθμιση, αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων, αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας, ενώ δηλώνει ότι στηρίζει το πακέτο προκειμένου να επωφεληθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης σε ότι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.

Πάντως είναι αναμενόμενες οι υποβαθμίσεις από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, εξαιτίας της ανταλλαγής ομολόγων που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με αναβαθμίσεις να αναμένονται με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Οι οίκοι Standard & Poor's και Fitch έχουν ήδη υποβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο «CCC», ήτοι μια βαθμίδα υψηλότερα εκείνου της Moody's.

Δεν υπάρχουν σχόλια: