Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«Φωτιά» σε τυρόπιτες, σουβλάκια και αναψυκτικά βάζει από 1η Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ

Σερβιριζόμενες ανατιμήσεις

(Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Σαρωτικές ανατιμήσεις σε χυμούς, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης αναμένονται από 1η Σεπτεμβρίου με τη μετάταξη των συγκεκριμένων αγαθών από ΦΠΑ 13% στο 23%.

Η μετάταξη στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και συνοδεύεται από πρόβλεψη είσπραξης εσόδων 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. το 2012, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Με τα σημερινά δεδομένα, η διάταξη παραμένει σε ισχύ και από την 1η Σεπτεμβρίου μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από τον μειωμένο 13%, χυμοί φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης, επιβαρύνοντας από τις πίτσες και τα σουβλάκια μέχρι το φαγητό που σερβίρουν ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και αν περιλαμβάνονται σε πακέτα διαμονής και διατροφής. Έτσι, παίρνουν φωτιά οι τιμές σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, πιτσαρίες αλλά ακόμα και σε καντίνες, όπως άλλωστε και τα φαγητά σε πακέτο.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, από την 1η Σεπτεμβρίου το κόστος ενός γεύματος τεσσάρων ατόμων σε ταβέρνα που σήμερα κοστίζει 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 76,16. Μια τυρόπιτα από 2 ευρώ θα ανατιμηθεί στα 2,2μ μία συσκευασία έξι αναψυκτικών από 3,5 ευρώ στα 3,8 και ένας δίλιτρος χυμός από 3,70 στα 4.

Μέχρι νεωτέρας, πάντως, τα μόνα προϊόντα που γλιτώνουν τον συντελεστή ΦΠΑ 23% είναι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, το εμφιαλωμένο νερό και τα γλυκά από ζαχαροπλαστεία (αν δεν καταναλώνονται επιτόπου), τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή 13%, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η διπλή «ταχύτητα
»

Τα κυλικεία σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικούς οργανισμούς ή γηροκομεία θα διαθέτουν φαγητά με συντελεστή 13%, αλλά αναψυκτικά και χυμούς με 23%.

Μειωμένος συντελεστής 13% για γλυκά από ζαχαροπλαστεία τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου. Εάν καταναλώνονται επιτόπου ο συντελεστής θα είναι 23% το ίδιο και όταν περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμα φαγητών προς άμεση κατανάλωση.

Ζητείται «αντίδοτο»

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου συμμερίζονται την ανησυχία της αγοράς για σαρωτικές ανατιμήσεις, νέα μείωση της ζήτησης αλλά και αύξηση της ανεργίας, όμως από την άλλη δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν με σαφήνεια τις εναλλακτικές λύσεις που θα αναζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το Φορολογικό.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να βρεθούν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για μια συνολική παρέμβαση ελαφρύνσεων στο μέτωπο του ΦΠΑ. Στο τραπέζι έχουν τεθεί τόσο η μείωση των συντελεστών από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10% όσο και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 17%-18% και πράσινου αναπτυξιακού συντελεστή ΦΠΑ 1%-3%.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: