Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Μπαρόζο και Γιούνκερ για την κρίση χρέους

Επί τάπητος οι αποφάσεις του Ιουλίου


Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έθεσε την ανάγκη δυναμικότερων και θεσμικών παρεμβάσεων, όπως τα ευρω-ομόλογα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να εφαρμοστούν ταχύτερα οι αποφάσεις του Ιουλίου.

Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη για τα θέματα του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής των ιδιωτών, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του κ. Γιούνκερ, του επιτρόπου Όλι Ρεν και του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Την Κυριακή υπήρξε σύσκεψη και με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος από τη Δευτέρα συνεχίζει στη Νορβηγία και στη Δανία την περιοδεία του, προκειμένου να ενημερώσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Τη Δευτέρα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη επανέλαβε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έχουν διασφαλίσει τον ελληνικό δανεισμό έως το 2020. Τόνισε, όμως, πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς αποκλίσεις να λαμβάνει τα μέτρα και να γίνει παραγωγική ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

«Μας έχει διασφαλίσει στο να έχουμε δανειακά αλλά δεν μας έχει εξασφαλίσει στο αν θα υπάρχει μια αντίδραση στο εξωτερικό. Αυτό θα το διασφαλίσουμε εμείς. Εμείς ως χώρα, πρέπει να συνεχίσουμε την πειθαρχημένη και στοχευμένη δουλειά μας στο να γίνουμε παραγωγικοί...» τόνισε η κ. Παναρίτη και εξήγησε τι είδους αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν:

«Ίσως να υπάρξει μια έντονη αντίδραση μέσα στους λαούς της ΕΕ, αν η Ιταλία θα πρέπει να δανείζεται με 6% και 7% κάποια στιγμή και εμείς να δανειζόμαστε με 3,2%-3,5%».

Πάντως, δεν έκρυψε ότι οι αντιδράσεις των ηγετών στις ΗΠΑ και την ΕΕ απέναντι στις αγορές δεν είναι αποτελεσματικές, λέγοντας πως «πλέον οι ηγέτες της Ευρώπης και αυτοί της Αμερικής, προσπαθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που αυτοί νομίζουν να λύσουν το θέμα της υπερχρέωσης που έχουν, αλλά τελικά καταλήγει να είναι πολύ λίγος αυτός ο τρόπος».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. «Δεν νομίζω ότι χρειάζονται τόσο πολύ δημοσιονομικά μέτρα όσο χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ την παραγωγική δύναμη», σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις».

Σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζοζέ Μπαρόζο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Σίσσυ Αλιγιζάκη δήλωσε:

«Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της διασκέψεως Κορυφής αρχίσαμε να εκλιπαρούμε για εξασφάλιση των συμφωνηθέντων. Η παγκόσμια ρευστότητα που επήλθε από την επικράτηση των αγορών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των ασθενών οικονομιών. Η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: