Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Yπερασπίζεται ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Εντείνονται οι γερμανικές επιφυλάξεις

«Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει έτσι, θα αγοράζει παλιά ποδήλατα με φρεσκοτυπωμένα ευρώ» επικρίνουν την πολιτική Τρισέ ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές
«Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει έτσι, θα αγοράζει παλιά ποδήλατα με φρεσκοτυπωμένα ευρώ» επικρίνουν την πολιτική Τρισέ ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Φρανκφούρτη
Στην κριτική κατά του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ αντεπιτίθεται ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η οποία έχει αναζωπυρωθεί -ιδιαίτερα στη Γερμανία- από την απόφαση της Τράπεζας να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Η τράπεζα, που αγοράζει τον τελευταίο χρόνο χρεόγραφα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έσπασε αυτό που ορισμένοι αναλυτές ονομάζουν «ταμπού» για τα ομόλογα των οικονομικά ισχυρότερων Ιταλίας και Ισπανίας.

«Παρατηρήσαμε πως οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Για αυτό και η ΕΚΤ, συνέχισε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, «παρεξέκλινε από τους κανόνες νομισματικής πολιτικής».

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις στο Άαχεν, ξανά σε γερμανικό κοινό, ο Τρισέ αναρωτήθηκε, κατά το Bloomberg: «Θα ήταν πολύ τολμηρό, με μία κοινή αγορά, ένα κοινό νόμισμα και μία κοινή κεντρική τράπεζα, να οραματιστούμε ένα υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης;».

Η απόφαση της ΕΚΤ έριξε τα spread των ομολόγων των δύο χωρών, την στιγμή που η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει από τον περασμένο Μάιο ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά χρεόγραφα εκτιμώμενης συνολικής αξίας 77 δισ. ευρώ.

Η κίνηση της Τράπεζας τη Δευτέρα έχει αναζωπυρώσει την κριτική στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ιδιαίτερα στο Βερολίνο, όπου μέρος του πολιτικού κόσμου αισθάνεται πως η ΕΕ κινείται στην ανεπιθύμητη κατεύθυνση της οικονομικής ένωσης «μεταφοράς ζημίων» στους ισχυρότερους (δηλαδή τη Γερμανία).

«Δεν χρειαζόμαστε μία "δημοσιονομική ένωση" και θα πρέπει να αντιταχθούμε σε κάτι τέτοιο επειδή θα σήμαινε διάχυση των ευθυνών» σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ για τα οικονομικά Μίχαελ Μάιστερ.

Ο Φρανκ Σέφλερ, αρμόδιος οικονομικών του κοινοβουλευτικού τομέα των Γερμανών Φιλελεύθερων (FDP) δήλωσε χαρακτηριστικά στην οικονομική Handelsblatt: «Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει έτσι, σύντομα θα αγοράζει παλιά ποδήλατα και θα τα πληρώνει με φρεσκοτυπωμένα ευρώ».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η ΕΚΤ έχει γίνει, μαζί με την αμερικανική Fed, μία από τις μεγαλύτερες bad banks του κόσμου, έχοντας συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της τέτοιο όγκο κρατικών ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: