Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Παρέμβαση Μπερλουσκόνι για να ηρεμήσουν οι Ιταλοί και οι αγορές

Η Ρώμη σε κρίση

O Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σε διακαναλική σύνδεση το σχέδιό του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους
O Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σε διακαναλική σύνδεση το σχέδιό του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους (Φωτογραφία: Reuters )
Ρώμη, Ιταλία
Υπό την πίεση των spread που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και με τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του να αυξάνονται διαρκώς, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επιχειρήσει την Τετάρτη να καθησυχάσει το έθνος ότι η κυβέρνησή του μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα να γίνει η Ιταλία το επόμενο θύμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Τετάρτης συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι με τον με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε διακαναλική σύνδεση στις 17:30 (τοπική ώρα) και αφού θα έχει κλείσει το χρηματιστήριο, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους -που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Εν συνεχεία (19:30 τοπική ώρα) θα μιλήσει στη Γερουσία και θα επιχειρήσει να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη στη χώρα, που βλέπει τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τον δείκτη του Χρηματιστηρίου να κατρακυλά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ούτε η συμφωνία των Βρυξελλών για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ούτε τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές ότι ο Μπερλουσκόνι δεν θα αναγκαστεί τελικά να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Επίσης, η εμπιστοσύνη στην Ιταλία έχει κλονιστεί από την πολιτική αναταραχή που επικρατεί. Η εξουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαρκώς αποδυναμώνεται, αφού δεν έχουν σταματήσει οι καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν είτε τον ίδιο είτε πολιτικούς του συμμάχους.

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η πολιτική έχει για άλλη μια φορά αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές» δηλώνει στο Bloomberg ο Φράνκο Παβοντσέλο, καθηγητής πολιτικών επιστημών και πρόεδρος του πανεπιστημίου «John Cabot» της Ρώμης.

Οι σημερινές ομιλίες του Μπερλουσκόνι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία κρίνονται ως μέρος της προσπάθειας Ευρωπαίων ηγετών να δείξουν στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, ακόμα και μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο -που μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είδε τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας να βρίσκονται στα ύψη- αποφάσισε να αναβάλει τις διακοπές του, ώστε να είναι σε συνεχή επαφή τόσο με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Έλενα Σαλγάδο.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού, οι Θαπατέρο και Σαλγάδο θα συναντηθούν την Τετάρτη για να «αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές» οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε εκτάκτως την Τρίτη να συγκαλέσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ψηφιστεί το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, όπου έχουν ενσωματωθεί αλλαγές σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης,

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: