Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Βενιζέλος: «Ναι, μειώνονται εισοδήματα, χαμηλές συντάξεις, αυξάνεται η ανεργία»

newpost.gr

Βενιζέλος: «Ναι, μειώνονται εισοδήματα, χαμηλές συντάξεις, αυξάνεται η ανεργία»
Από την 21η Ιουλίου και μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, «έχει ανοίξει μεταβατική περίοδος, κατά την διάρκεια της οποίας θα πρέπει σε συνεργασία με τους εταίρους μας να καταστήσουμε το δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό, το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. O κ. Βενιζέλος, μάλιστα, παραδέχεται τις μειώσεις που έχουν υποστεί μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις.

«Το τοπίο μπορεί να αλλάξει, αλλά χρειάζεται να διαχειριστούμε με σύνεση, επαγγελματισμό, προσοχή, συναίνεση και υπευθυνότητα αυτήν την μεταβατική περίοδο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

«Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, πρέπει να είναι υποδειγματικοί από πλευράς ταχύτητας», ανέφερε κ. Βενιζέλος, απαντώντας εμμέσως και στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την υπερψήφιση των ρυθμίσεων.

«Βρισκόμαστε μέσα σε μια διεθνή περιδίνηση και πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από μας για μας, πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δανειακές μας υποχρεώσεις, να ανταποκρινόμαστε στα όσα έχουμε αναλάβει να εκτελέσουμε. Ναι, μειώνονται εισοδήματα, χαμηλές συντάξεις, αυξάνεται η ανεργία, κλονίζονται οι επιχειρήσεις με μικρά ανοίγματα. Αν δεν εφαρμόσουμε, όμως, αυτά τα σωστικά μέτρα και δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, όλα αυτά θα μας φαίνονται παραδείσια», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ανταποκρίνεται πρωτίστως στην ανάγκη να καταδείξει, στις 22 Αυγούστου, η κυβέρνηση, απέναντι στους πιστωτές, ότι «τα πράγματα προχωρούν», επεσήμανε, εξηγώντας ότι οι συμπληρωματικές φορολογικές ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στα έσοδα και διαμορφώνονται τα γεφυρώματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ενώ προωθούνται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που κυοφορούνται επί μήνες και πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους.

Άλλο τόσο, στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται ρυθμίσεις για τον τουρισμό και την αγορά των παιγνίων, με σημαντικά έσοδα για το κράτος, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. Ιδιαίτερα για τον τελευταίο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ενήμερος των ευαισθησιών που επέδειξε η αντιπολίτευση για τον κίνδυνο ελέγχου των νέων παιχνιδιών από την επιχείρηση που πλειοψηφεί στις μετοχές του ΟΠΑΠ και υποσχέθηκε να υπάρξουν συμπληρωματικές ρυθμίσεις.

Υποσχέθηκε επίσης νέες ρυθμίσεις υπέρ των οικονομικά αδυνάτων, αλλά και για την ρευστότητα των τραπεζών, τις εγγυήσεις και τις εγγυητικές επιστολές, ζήτημα που έθιξε με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ρώτησε εάν ισχύουν και οι πληροφορίες για επικείμενο μεθοδευμένο πιστωτικό επεισόδιο, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με την χρηματοδότηση και την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ή την κεφαλαιακή τους επάρκεια», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Διαθέτουμε 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοδότησή τους και η ρευστότητά τους είναι εξασφαλισμένη με αποφάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω του ευρωσυστήματος. Κάθε προηγούμενη συζήτηση βάσει των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης έχει ξεπεραστεί. Οι οίκοι για πρώτη φορά τονίζουν πως η λύση αυτή είναι θετική και ανοίγει προοπτική για την ελληνική οικονομία. Απεδείχθη πως ξέραμε τι λέγαμε και τι κάναμε - αλλά θέλει πειθαρχία, να μην δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα στον εαυτό μας. Όλα θα γίνουν επαγγελματικά, όπως πρέπει» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: