Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα και ο EFSF στο επίκεντρο του Eurogroup

Ανάβουν πράσινο φως για την εκταμίευση


Το Eurogroup αναμένεται να συμφωνήσει στην αποδέσμευση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τον EFSF
Το Eurogroup αναμένεται να συμφωνήσει στην αποδέσμευση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τον EFSF (Φωτογραφία: Συμβούλιο της ΕΕ )


Aθήνα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου και να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως είπαν την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχοι από τη ζώνη του ευρώ.

Η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στους δανειστές της χώρας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) φαίνεται ότι άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ που η χώρα πρέπει να λάβει το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης, οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.

«Θα πρέπει να το δούμε, τί σημαίνει επί της ουσίας, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, αλλά αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό», επισήμανε.

Η έκτη δόση θα έπρεπε να είχε καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, όμως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει αλλαγές στη σύμβαση και στη συνέχεια η απόφαση του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποδοχή της σύμβασης μπλόκαραν τις διαδικασίες.

Άλλος αξιωματούχος της >Ευρωζώνης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά, είπε ότι με αυτήν ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύεται στους στόχους του προγράμματος, ωστόσο, διαφοροποιείται αναφορικά με κάποιες από τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν απαιτεί την συμφωνία των τριών κομμάτων για τους συγκεκριμένους τρόπους μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: