Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι… φάπες στον Βενιζέλο και το «χαράτσι Μπένι»









Οι… φάπες στον Βενιζέλο και το «χαράτσι Μπένι»
Η μία μετά την άλλη έρχονται οι… φάπες για τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος μετά την… επιβράβευση του από τους Financial Times και τους ξένους αναλυτές δέχθηκε τις βολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβόητο πλέον θέμα του «χαρατσιού Μπένι» (*) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Προ ημερών ο πολυπράγμων συνταγματολόγος (εύλογα από πού και ως που στην θέση του τσάρου της Οικονομίας ) έλαβε, όπως είναι γνωστό, την… τιμητική διάκριση του χειρότερου υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης. Να θυμηθούμε πως στην καθιερωμένη κατάταξη των υπουργών Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται φέτος στη 19η θέση. Κατατάσσεται τελευταίος στα κριτήρια της οικονομίας και της αξιοπιστίας, ωστόσο, στο πολιτικό κριτήριο φαίνεται να διαπρέπει αφού κατατάσσεται 18ος , δηλαδή, προτελευταίος.

Όπως εξηγούν οι Financial Times, οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας πάγωσαν όταν επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχός του. Υπό τον νέο τσάρο, πέρασαν σκληροί νόμοι, αλλά εφαρμόστηκαν λίγες μεταρρυθμίσεις, τονίζει η αγγλική εφημερίδα. Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η Ελλάδα θα χάσει το στόχο για το έλλειμμα του 2011, με απόκλιση περίπου 1,5-2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Στο σχετικό δημοσίευμα των FT επισημαίνεται, πως είναι ενεργητικός και φιλόδοξος, θυμικός και συχνά αυτοπαγιδεύεται.

Χθες ήρθε η νέα… φάπα με την απάντηση του αρμόδιου επίτροπου για θέματα ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ έπειτα από σχετικό ερώτημα του Νίκου Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον γερμανό επίτροπο προκύπτει, πως ούτε η ΔΕΗ ούτε οιοσδήποτε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιείται για την είσπραξη φόρων, δεν νομιμοποιείται να κόβει το ρεύμα σε καταναλωτές, οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά το δέον τίμημα. Μάλιστα ο Γκίντερ Ετινγκερ γίνεται ξεκάθαρος σημειώνοντας, πως « δεν συνάδει με το Ενωσιακό Δίκαιο η διακοπή ρεύματος επειδή δεν καταβάλλονται οι φόροι». Και να σκεφτεί κανείς, πως ο Ευ. Βενιζέλος ως ευφυής και έγκριτος συνταγματολόγος προφανώς και γνωρίζει αυτές τις… λεπτομέρειες. Θα πείτε δια χειρός Βενιζέλου δεν προχώρησαν ο νόμος περί Τύπου, περί Ευθύνης Υπουργών και άλλοι.

Οσον αφορά στον Νίκο Χουντή, εάν κρίνουμε από τις προτελευταίες δηλώσεις του πολυπράγμονος υπουργού Οικονομικών (πριν από τη νέα… φάπα από την ΕΕ) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο ως πολύ «εθνικός κίνδυνος» και «προσωπικός αντίπαλος» του Ευ. Βενιζέλου.

Αρίστος Οικονομίδης

(*)
Κακώς, πολύ κακώς, το συγκεκριμένο μέτρο πέρασε από συγκεκριμένα ΜΜΕ, ως χαράτσι ΔΕΗ, καθώς η Επιχείρηση δεν ευθύνεται στο ελάχιστο για την αβελτηρία του υπουργού. Ως «χαράτσι Μπένι» θα πρέπει να καθιερωθεί, εάν μάλιστα θυμηθούμε και τις πρόσφατες (on camera, που λένε ) δηλώσεις του ιδίου για το, ότι δεν δικαιολογείται η χρησιμοποίηση της ΔΕΗ για την είσπραξη φόρων।
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: