Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

«Η ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή» ομολογεί ο Ζακ Ντελόρ

Γίνονται πλέον «πολύ λίγα, πολύ αργά»

Ο Ζακ Ντελόρ παραδέχθηκε ότι «έκανε τα στραβά μάτια» σε θεμελιώδεις αδυναμίες και αστάθειες των οικονομιών των χωρών-μελών της ευρωζώνης
Ο Ζακ Ντελόρ παραδέχθηκε ότι «έκανε τα στραβά μάτια» σε θεμελιώδεις αδυναμίες και αστάθειες των οικονομιών των χωρών-μελών της ευρωζώνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένας από τους πολιτικούς που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή.

Μιλώντας στην Daily Telegraph, δήλωσε ότι η έλλειψη κεντρικής εξουσίας που θα ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, επέτρεψε σε ορισμένα μέλη να αναπτύξουν δυσβάσταχτα χρέη.

Δήλωσε ότι η κρίση του χρέους δεν απορρέει από την ίδια την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, αλλά από ένα «ελάττωμα στην εκτέλεση» από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο, το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν» είπε ο 86χρονος Γάλλος πολιτικός.

Πρόσθεσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση χρέους, η οποία έχει οδηγήσει σε φόβους για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

«Όλοι πρέπει να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση, είπε ότι έκαναν «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Ειδικότερα, ο Γάλλος πολιτικός μίλησε για «έναν συνδυασμό του πείσματος στη γερμανική ιδέα του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: