Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Για πόσα κομμάτια πάει το ΠΑΣΟΚ;









Για πόσα κομμάτια πάει το ΠΑΣΟΚ;
Για όσους γνωρίζουν, ο διακαής πόθος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το όλον ΠΑΣΟΚ, έστω και αν στις κάλπες αυτό θα έχει απομείνει με ένα ελάχιστο ποσοστό. Είναι επίσης γνωστό, ότι ο Βενιζέλος βιάζεται για την ηγεσία.

Στην παρέμβαση των έξι βουλευτών, την Τετάρτη που ζητούσαν από τον Γιώργο να δρομολογήσει τις διαδικασίες, κάποιοι διάβασαν τη δική του πλατφόρμα Να κριθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν και να διαφυλαχθεί η ενότητα του κινήματος, ζητούσαν οι έξι. Για προσφυγή στην ετυμηγορία της βάσης δεν έχασαν ούτε μια λέξη.

Η μεθόδευση είναι να βγεί ο αρχηγός από την κοινοβουλευτική ομάδα, την οποία ελέγχει πια ο Βενιζέλος, αφού το στρατόπεδο των Παπανδρεϊκών έχει αρχίσει να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Το αντίπαλο δέος των «τριών» παρακολουθεί ανήμπορο και μπλοκαρισμένο, αφού δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμα το μείζον, δηλαδή ποιός θα είναι υποψήφιος. Ο Ανδρέας ή η Άννα; Κανείς από τους δύο δεν δείχνει να θέλει να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες του, και τι ξεκαθάρισμα της κατάσταση είναι κάτι που και οι δύο μάλλον προσπαθούν να αποφύγουν, με το επιχείρημα ότι δεν θέλουν να διαταράξουν το έργο της κυβέρνησης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Η κρίση γίνεται άλλοθι αδράνειας.

Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύει ο Βενιζέλος από όλα τα στρατόπεδα προσήλυτους, ακόμα και από εκεί που δεν το φαντάζεται κανείς. Το κείμενο των έξι το συνυπέγραφε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Περισσότεροι από ένας βουλευτές, που κανονικά θα ακολουθούσαν τους τρείς, προσανατολίζονται πια στο Βενιζέλο που αυτή τη στιγμή διαθέτει την ισχυρότερη ομάδα μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν ως διέξοδο την συνεργασία ή ακόμα και την προσχώρηση στο Φώτη Κουβέλη. Ειδικά οι εκσυγχρονιστές, που δεν θέλουν να έχουν τίποτε πια να κάνουν με το όλον ΠΑΣΟΚ είναι σε μια τέτοια διάθεση και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο Κ. Σημίτης θεώρησε απαραίτητο να παραστεί στην εκδήλωση της μεταρρύθμισης την περασμένη Δευτέρα και να ακούσει τον Μπίστη και τον Κουβέλη. Το μεγαλύτερο ρεύμα άλλωστε όσων φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, προς τον Κουβέλη κατευθύνεται.

Αυτή η εξέλιξη θα δώσει στο Βενιζέλο ένα ΠΑΣΟΚ συρρικνωμένο, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ανοικτής διάσπασης, καθώς στο παιχνίδι βρίσκεται ακόμα και ο Γιώργος. Οι πληροφορίες τον θέλουν να σκέπτεται εντελώς διαφορετικά σενάρια, ανάμεσα τους και να αποχωρήσει εντελώς από το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει ένα άλλο, νέο κόμμα. Αν γίνει αυτό θα αφήσει τους όποιους μονομάχους για την ηγεσία να τσακωθούν μόνοι τους και εκείνος θα πάρει ένα κομμάτι της βάσης και του στελεχιακού δυναμικού και θα φτιάξει έναν ανταγωνιστικό κόμμα.

Αν το κάνει, και αν βρεθούν κάποιοι να τον ακολουθήσουν τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να τριχοτομηθεί και να μην είναι ούτε αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη βουλή….


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: