Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Μπάιντεν προς Άγκυρα: «Να επαναλειτουργήσει η Χάλκη!»

Μήνυμα μέσω της Hurriyet


http://img.protothema.gr/E87A2B158B172C0EC4C977181C229268.jpg
Θέση υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πήρε εκ νέου, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Άγκυρα, πριν έρθει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο την χορήγηση άδειας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανεκτικότητα της Τουρκίας για τις θρησκευτικές μειονότητες και επαίνεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών μη μουσουλμανικών βακουφίων και την καταβολή αποζημίωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συνιστά οιωνό ανωμαλίας, που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας.

Παράλληλα, χαιρέτισε το μήνυμα του Τούρκου πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί, την έκκληση του Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τον λαό της Συρίας, όπως και την υποστήριξη που επεφύλαξε η τουρκική κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση της Συρίας.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Στις 11 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ελλάδα είναι να δείξει τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: