Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η εφαρμογή του μνημονίου φταίει για την αποτυχία του, λέει η τρόικα

«Απολογία» στην Ευρωβουλή


O Όλι Ρεν, από την πλευρά της Κομισιόν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση»
O Όλι Ρεν, από την πλευρά της Κομισιόν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση» (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης ανέφερε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ο Όλι Ρεν στην ειδική ακρόαση της τρόικας από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελληνική διάσωση.

«Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα και ο Γιοργκ Άσμουσεν από την πλευρά της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

O Όλι Ρεν, από την πλευρά της Κομισιόν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.

Ο επίτροπος έκανε λόγο για «διπλή αχίλλειο πτέρνα» στο πρώτο πρόγραμμα: «Αφ' ενός η αδύναμη διοικητική ικανότητα της Ελλάδας και αφ'ετέρου η έλλειψη πολιτικής ενότητας η οποία, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί να θεραπευτεί μόνο από την ίδια την ελληνική κοινωνία».

Ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής «δεν είναι επαρκής ώστε να εξυγιανθούν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να καλυφθεί το κένό της ανταγωνιστικότητας» επανέλαβε ο Ρεν, ζητώντας «περαιτέρω προσπάθειες».

«Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής» είπε από την πλευρά της ΕΚΤ ο Γιορκ Άσμουσεν.

«Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κσι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν, λέγοντας πως «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: