Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στρατιές εργαζομένων με πέντε κατοστάρικα μεικτά

Στρατιές εργαζομένων με πέντε κατοστάρικα μεικτά

Πρόσληψη με σύμβαση και συμφωνία για 8ωρο; Για κούνα το κεφάλι σου… Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο δίμηνο του 2012 αποτυπώνουν συνθήκες εργασιακής κόλασης. Ποια μείωση 22% στις αποδοχές;


Όταν για πρώτη φορά οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης εμφανίζονται να είναι λιγότερες από τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, όταν περισσότεροι από 8000 άνθρωποι συμφώνησαν ή αναγκάστηκαν να μετατρέψουν τη σύμβασή τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, είναι προφανές ότι οι αποδοχές μπορεί να πέφτουν έως και 40% ή 50%. Ο «στρατός» των 4ωρών που δηλώνουν ότι εργάζονται αλλά εισπράττουν 500 ευρώ μεικτά, σαν συνταξιούχοι, στην καλύτερη περίπτωση, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μέγεθος.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι αποκαρδιωτικά. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να είναι λιγότερες από τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Στο πρώτο δίμηνο του 2012, προσλήφθηκαν με «8ωρο» 32.577 άτομα έναντι 43.900 το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και 79.932 ατόμων το 2010. Αντίστοιχα, στο πρώτο δίμηνο του 2012, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (4ωρη) και εκ περιτροπής εργασίας (2-3 φορές εβδομαδιαίως) ξεπέρασαν τις 35.000 όταν ήταν 33.000 πέρυσι και πρόπερσι.

Και να ήταν μόνο η αναλογία των προσλήψεων. Οι Επιθεωρητές Εργασίας καταγράφουν συνεχώς και μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μετατροπές γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου (τουλάχιστον αυτό καταγράφεται στη στατιστική). Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις όπου ο εργοδότης εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να το γυρίσει στο 4ωρο με το γνωστό αφοπλιστικό επιχείρημα: «Δέχεσαι ή φεύγεις».

Οι μετατροπές συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, έφτασαν τις 5492 στο πρώτο δίμηνο του 2012 όταν ήταν…373 το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Περίπου 2816 ωθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση με πίεση του εργοδότη όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν…40.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να στοιχηματίζουμε αν θα γίνει νέα περικοπή των συντάξεων αλλά το πότε θα γίνει. Διότι δεν είναι μόνο το κούρεμα των αποδοχών μέσω της μετατροπής των συμβάσεων.

Είναι και η μαύρη εργασία. Τι λένε οι επίσημες στατιστικές; Ο ένας στους τρεις δουλεύει πλέον με μαύρα όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 27%.


Από το κακό στο χειρότερο.



Γεωργία Παππά

.moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: