Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Πρόταση για αναβολή της λειτουργίας του


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Το θέμα της λειτουργίας του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την πρόταση οποιαδήποτε σχετική απόφαση να μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε ότι το κέντρο θα λειτουργήσει σε λίγες ώρες με τη μεταφορά των πρώτων μεταναστών, με σίτιση τρεις φορές την ημέρα και λατρευτικό χώρο.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα κλειστό κέντρο κράτησης και οι πρώτοι 200 μετανάστες θα επιλεγούν και θα μεταφερθούν εκεί ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιδράσεις είπε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος καθώς μόλις πέντε μέτρα από την είσοδο του κέντρου είναι η σχολή της αστυνομίας με 2.500 σπουδαστές.

Στο μεταξύ, όπως είπε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, έχει συζητήσει με υπουργούς την πρόταση για αναβολή της λειτουργίας του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα για μετά τις εκλογές και έχει εισπράξει εκ μέρους τους την υποστήριξη ότι στα ευρύτερα όρια της περιφέρειάς του υπάρχουν περιοχές, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν κέντρα κράτησης αλλοδαπών, αλλά όχι στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου έχουν τοποθετηθεί τα κοντέινερς του υπουργείου Υποδομών.

Ήδη, σε τοποθέτησή της σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, τάχθηκε σαφώς υπέρ της δημιουργίας των κέντρων κράτησης και στα όρια της δικής της εκλογικής περιφέρειας, αρκεί να μην βρίσκονται σε οικισμό, όπως στην Αμυγδαλέζα.

Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών, η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Μεταξύ των προτάσεων που έγιναν ήταν να μην παραληφθούν οι εκλογικοί σάκοι. Όπως λέει ο κ. Ντούρος «τους εξήγησαν ότι η άρνηση παραλαβής των εκλογικών σάκων συνιστά ποινικό αδίκημα».

Άλλη πρόταση ήταν να υψωθούν μαύρες σημαίες έξω από τα εκλογικά κέντρα και να αναρτηθούν πανό που θα γράφουν «ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ καταστρέφει την πόλη μας». «Τελικά καταφέραμε να τους πείσουμε ότι ούτε αυτό είναι σωστό» τονίζει ο δήμαρχος και σημειώνει ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στη εξαιρετικά δυσχερή θέση από τη μια πλευρά να προσπαθεί να συγκρατήσει τους δημότες, που είναι εξαγριωμένοι και από την άλλη να αντιμετωπίσει τη στάση του υπουργού.

»Ο κ. Χρυσοχοϊδης θέλει να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Η γη ανήκει στον δήμο Αχαρνών και τα λυόμενα σπίτια στο υπουργείο Υποδομών. Και επιμένει σε μια λύση με γη και περιουσία που δεν του ανήκουν» αναφέρει.

Και προσθέτει: «Εάν ήταν υπουργός Υποδομών δεν θα συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο. Εάν ήταν υπουργός Ανάπτυξης και είχε τα λυόμενα, δεν θα είχε τη δύναμη να κάνει ό,τι προσπαθεί να κάνει τώρα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: