Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Φλερτ και σύγκρουση ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά

Ανοίγματα και … ερωτήματα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο



 
 
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα την επόμενη των εκλογών […] για τη σταθερότητα και τη συνοχή, καθώς επίσης και να μειωθεί το βάρος γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση». Αυτή η φράση του σοσιαλιστή υποψήφιου Προέδρου της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάν έδωσε την αφορμή στο ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τα κόμματα της Αριστεράς να πάρουν θέση για το τι θα κάνουν μετεκλογικά. Η κα Φώφη Γεννηματά με ανακοίνωσή της δήλωσε: «Καλούμε τις υπόλοιπες δυνάμεις τις ελληνικής Αριστεράς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γαλλικής Αριστεράς», η οποία στήριξε στον δεύτερο γύρο τον σοσιαλιστή υποψήφιο.

Η κα Γεννηματά στην δήλωσή της κάλεσε συγκεκριμένα: «Τον κ. Κουβέλη να επιβεβαιώσει στην πράξη με καθαρό τρόπο την ευρωπαϊκή παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς. Τον κ. Τσίπρα να μας εξηγήσει πώς οι ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς ταυτίζονται πλέον σε πολλά σημεία με θέσεις του κ. Καμμένου. Τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να αναρωτηθούν αν ο δρόμος που οδηγεί μπροστά, κτίζεται έξω από την Ευρώπη, με μοντέλα που ξεπεράστηκαν από την ιστορία».
Λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξή του στον δελτίο ειδήσεων του Mega ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, επανέλαβε την άρνησή του να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι θα κάνει σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κουβέλης έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να στηρίξει τη μονομερή διαγραφή του χρέους, επιλογή που βρίσκεται στον άξονα της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ σε δεύτερη ανακοίνωσή του προσπάθησε να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή προεκλογική συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο tvxsστην οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Πάνου Καμμένου. Η κα Φώφη Γεννηματά έσπευσε να σχολιάσει πως «ο κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο “άλμα” και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, για να κυβερνήσει την χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν».

Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η τακτική να θέτουν ερωτήματα στην Αριστερά θα συνεχιστεί και ίσως ενταθεί στις επόμενες ημέρες. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των προεκλογικών προτάσεων και δεσμεύσεων των κομμάτων εκείνων προς τα οποία η Ιπποκράτους εμφανίζει διαρροές ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η ρεαλιστική τοποθέτηση προτάσεων στη συζήτηση με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς.   protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: